Oamenii de știință ruși nu par să fi fost impresionați de teoriile care spun că pandemia Covid-19 ar fi luat naștere într-un laborator din Wuhan. Deși știu ce prăpăd poate face un virus, continuă să se joace cu focul.
„Încearcă să extragă virusuri preistorice". Oamenii de știință ruși de la Vector State Research Center of Virology and Biotechnology nu se tem de riscuri.
Când a fost înființat, pe vremea lui Brejnev, centrul dezvolta arme pentru războiul biologic. Deși Războiul Rece s-a încheiat de multă vreme, unitatea de înaltă securitate de lângă Novosibirsk (Siberia) nu are nici astăzi preocupări mai pașnice.
“Patria albastră” a lui Erdogan aduce războiul în Europa. Ienicerii mărilor
E drept, există o echipă care dezvoltă un al doilea vaccin Covid-19 pentru Rusia, ceilalti savanți sunt implicați într-o cercetare mai periculoasă. Încearcă să extragă virusuri din animalele preistorice conservate în permafrost. În acest scop au prelvat mostre din nu mai puțin de 100 de leșuri de animale de la Muzeul Universității Federale de Nord-Est .
„Încearcă să extragă virusuri preistorice"
Scopul savanților este de a „efectua cercetări avansate” în „evoluția virusurilor”, deși au fost avertizați că aceste cercetări ar puea fi periculoase. Studiile făcute de ruși sunt separae de cercetările internaționale care urmăresc clonarea unor specii precum mamuții lănoși prin utilizarea ADN-ului prelevat din aceleași surse.
Erdogan îi propune un târg lui Biden. A ajuns „sultanul” la capătul puterilor?
„Vrem să găsim paleo-viruși care să permită începerea dezvoltării paleo-virologiei în Rusia”. spune cercetătoarea Olesya Okhlopkova,care spune că ea și colegii ei vor să „efectueze cercetări avansate” în „evoluția virusurilor”.
Dr. Okhlopkova susține că va încerca „secvențierea întregului genom, cu care oamenii de știință pot obține date despre întreaga biodiversitate a microorganismelor dintr-un eșantion.
"Dacă acizii nucleici nu au fost distruși, vom putea obține date despre compoziția lor și vom stabili modul în care s-au schimbat, care a fost evoluția evenimentelor."
Ei speră să înțeleagă „tendințele semnificative” în dezvoltarea virusurilor încă din epoca preistorică pentru a afla „potențialul epidemiologic al agenților infecțioși existenți în prezent”.
Animalele au fost găsite în ultimul deceniu cam așa cum permafrost s-a dezghețat în Arctica și subarctica.
Dr. Maxim Cheprasov, șef interimar al Muzeului Mamut, a declarat: „Prima descoperire cu o selecție de țesuturi moi a fost calul Verhoyansk în 2009.
„Valoarea științifică a descoperirii constă în faptul că genomul său a fost descifrat, așa a fost aflată originea calului Yakut modern”. În acest moment, savanții ruși lucrează cu rămășițele unor mamuți, rinoceri, câini preistorici, cai, elani, rozătoare și iepuri de câmp, scrie Daily Mail