Acum 15.000 de ani, două cicluri de schimbări climatice radicale au pus capăt erei glaciare.
O schimbare climatică extrem de brutală, legată de modificări petrecute în circulaţia atmosferică, s-a produs de două ori, acum peste 10.000 de ani, în emisfera nordică a planetei. Temperaturile au crescut cu 10 ºC în numai câţiva ani, arată un studiu publicat în revista americană „Science“.
Primul vârf al încălzirii s-a înregistrat acum 14.700 de ani, când valoarea temperaturii medii a urcat cu 10 grade în trei ani. Ulterior, după o scurtă revenire la temperaturi scă- zute, s-a produs o creştere similară în 60 de ani, acum 11.700 de ani, când s-a încheiat şi ultima eră glaciară, arată documentul elaborat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă. Echipa este condusă de profesorul danez Dorthe Dahl-Jensen, de la Institutul „Niels Bohr“, al Universităţii Copenhaga.
Analiza carotelor de gheaţă prelevate din nordul Groenlandei a arătat că schimbările climatice s-au produs „aşa de brusc, de parcă cineva ar fi apăsat un buton“, cum s-a exprimat Dahl-Jensen. În baza acestei analize, care a constat în sondarea microscopică a nivelului de praf şi a izotopilor stabili de apă din straturile anuale de gheaţă, cercetătorii au dedus că ultima eră glaciară s-a încheiat într-o manieră brutală, cu cele două episoade de încălzire dramatică. Dezgheţ în două etape
În cursul primei perioade de încălzire, care a început acum 14.700 de ani şi s-a încheiat acum 12.900 de ani, primii oameni din Epoca de Piatră s-au instalat în Europa de Nord şi în Scandinavia. După încă 1.200 de ani de glaciaţie, s-a produs cea de-a doua încălzire rapidă, în urma căreia temperaturile au rămas relativ constante până secolul trecut, când au reînceput să crească din cauza poluării atmosferice inerente activităţii industriale.