Încălzire globală. ''Marea Britanie ratifică istoricul Acord de la Paris pentru a contribui la accelerarea acţiunii la nivel global în ceea ce priveşte schimbările climatice şi pentru a ne îndeplini angajamentul de a crea un viitor mai sigur şi mai prosper pentru noi toţi'', a declarat Nick Hurd, secretar de stat pentru Schimbările climatice şi Industrie. ''Vom folosi acest impuls pozitiv pentru a îmbunătăţi sectorul emisiilor scăzute de carbon, care valorează deja peste 46 de miliarde de lire, pe măsură ce continuăm să asigurăm energie sigură, accesibilă şi curată familiilor noastre şi firmelor'', a completat oficialul potrivit sursei citate.

Uniunea Europeană a ratificat acordul în octombrie, însă statele membre individuale au nevoie de aprobarea parlamentară pentru ratificare în ţările lor.

La conferinţa ONU asupra climei organizată la Marrakech, COP22, care se încheie la 18 noiembrie, participă reprezentanţi din aproape 200 de ţări. Principala temă a COP22 este de a specifica regulile de punere în aplicare a acordului de la Paris şi obţinerea unui acord cu privire la data finalizării acestor norme comune. O altă temă importantă pe agenda COP22 priveşte realizarea unui bilanţ al angajamentelor voluntare asumate de către ţări pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi a contracara efectele încălzirii globale.

Acordul de la Paris prevede măsuri pentru scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a limita creşterea mediei temperaturilor globale la cel mult 2 grade Celsius faţă de perioada preindustrială, şi cu perspective de a opri această creştere la 1,5 grade Celsius în raport cu aceeaşi perioadă.

Deocamdată, dintre marii poluatori, Rusia nu a ratificat încă acest acord.