Incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Autoritățile se încurcă în numărul deceselor. VIDEO LIVE

Incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Autoritățile se încurcă în numărul deceselor. VIDEO LIVE

Încă un spital a luat foc, la Constanța, flăcările producând un fum foarte gros. Fumul se observă de la o distanță foarte mare.

 

UPDATE 14.04: Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a făcut o declarație de presă, din fața sediului instituției.

„La 9.48 am fost sesizați, la 9.53 am activat planul roșu, la 9.56 pompierii au ajuns la față locului, cu toate că erau la o distanță de 3, 5 km. Incendiul a fost localizat și în mai puțîn de o ora, lichidat. Am intervenit cu forțe din Constanța, peste 140 de pompieri, respectiv cu 61 mijloace de intervenție la care s-au adăugat forțe din Călărași, Galați și Ialomița. Câteva concluzii preliminare - în spital, la ora producerii incendiului, erau 125 pacienți. 10 erau la ATI”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a confirmat că numărul victimelor decedate este de 7 și a precizat că a fost vorba despre o eroare de comunicare.

UPDATE 14.00: Numărul victimelor tragediei este de 7. Prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, însărcinat cu ancheta în cazul incendiului de la spitalul de boli infecțioase din Constanța, a declarat vineri, la fața locului, că sunt 7 morți. Anterior, IGSU informa oficial că sunt 9 morți. Procurorul a precizat că în acest caz a fost vorba de o eroare de raportare a numărului de decese. Astfel, cinci pacienți au murit pe loc, în Secția ATi, iar alți doi la spitalele unde au fost transferați.

UPDATE: 12.23: Managerul spitalului din Constanța a spus că toate defecțiunile erau în regulă, iar spitalul avea toate avizele necesare de funcționare.

„Toate avizele au fost legale, totul funcționa, dar s-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce”, a spus managerul, care a susținut că nu poate da alte declarații deoarece îi e rău.

„Rețeaua (electrică – n. red.) a fost verificată, nu era supradimensionată”, a adăugat managerul, care a spus că nu era nimic în plus la instalatii.

UPDATE 12.05: Prefectul județului Constanța a confirmat că sunt nouă victime în incendiul de la spitalul din Constanța. Este vorba despre nouă pacienți internați în secția ATI, din cei zece care erau internați.

UPDATE 11.54: Presa locală anunță că în total sunt zece victime decedate. Este vorba despre persoanele care au fost internate la secția ATI. Până în prezent, nici o instituție nu a confirmat oficial numărul de decese.

UPDATE 11.52: Cazul de la Constanța va fi investigat de o echipă din București de la serviciul de criminalistică. Ei vor lucra alături de procurorii constănțeni pentru a stabili cauzele incendiului. A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, având în vedere faptul că au fost mai multe victime.

UPDATE 11.39: Prima declarație oficială a unui oficial ISU Dobrogea, după izbucnirea incendiului. Acesta nu a confirmat cauza incendiului.

„Apelul a fost în jurul orei 9.48, iar noi am fost anuntați că la parterul Spitalului de Boli Infecțioase este un incendiu. La fața locului, au fost alocate echipaje de la ISU „Dobrogea”, Det. Palas și Det. Fripis, inclusiv ambulanțe SMURD B și SMURD C. In curtrea spitalului s-a instalat și un spital mobil. Din primele informații, se aflau 113 pers în spital, din care 10 erau internate la ATI. Va pot confirma doar că sunt decese. Se va stabili ulterior cauza incendiului.

A fost lichidat în jurul orei 10.50. A fost activat Planul Roșu precum și Planul Alb pentru spitalele din municipiu și din județ”, a declarat Răzvan Cătălin Parconie, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, conform Ziua de Constanța.

UPDATE 11.36: Cauza incendiului de la spitalul din Constanța ar avea legătură cu instalația electrică. O flacără ar fi izbucnit de la un prelungitor. Informația nu a fost confirmată oficial. Reprezentanții ISU Dobrogea susțină că se fac cercetări pentru stabilirea cauzelor.

UPDATE 11.18: Ministrul intermimar al Sănătății, Cseke Attila, a anunțat că toate persoanele evacuate din incendiu vor fi transferate la alte unități medicale.

„Nu pot să confirm un număr de persoane decedate, dar sunt, ISU Constanța va comunica exact despre cum a decurs intervenția. Am cerut DSP să găsească soluții pentru a evacua pacienții.... În momentul în care a intervenit incendiul, din informațiile noastre 113 pacienți erau internați, din care 10 la terapie intensivă”, a declarat ministrul Sănătății.

UPDATE 11.08: Un număr de 50 de pacienți au fost evacuați deja. La Ministerul Afacerilor Interne s-a organizat o celulă de criză pentru gestionarea situației. La Spitalul Județean Constanța sunt transferate 40 de persoane, iar alte câteva zeci de persoane vor fi internate la cortul special amenajat pentru cazurile COVID-19 de la stadionul Portul. Conform raportării Prefecturii Constanța, aseară erau 113 persoane internate la Spitalul de Boli Infecțioase.

UPDATE 11.00: Bilanțul victimelor ar fi crescut la 9, conform surselor MAI. Incendiul a fost lichidat, iar pompierii verifică în fiecare salon dacă au mai rămas pacienți. O parte dintre bolnavi vor fi transferați la Spitalul din Medgidia. Raed Arafat urmează să ajungă la fața locului.

UPDATE 10.46: Prefectul județului Constanța confirmă că sunt patru decese în incendiu. Se pare că persoanele decedate au fost surprinse de incendiu în lift, conform informațiilor de la fața locului. Surse neoficiale, MAI, citate de Digi 24, vorbesc, însă, de 8 victime.

 

UPDATE 10.44: Pompierii au anunțat că pacienții evacuați vor fi triați în cadrul unui spital mobil instalat în vecinătatea unității medicale. De acolo vor fi transferați, la alte unități medicale, în funcție de starea de sănătate.

UPDATE: Presa locală din Constanța anunță că există și victime care au decedat în incendiul de la spitalul de boli infecțioase. Informația nu a fost confirmată oficial.

Un incendiu violent a izbucnit la secția ATI din cadrul Spitalului de boli infecțioase din Constanța. Mai multe echipe de pompieri se deplasează la fața locului ca să stingă flăcările. Un fum foarte gros iese pe geamurile secției.

Din primele informații se pare că la secția ATI sunt internați și pacienți bolnavi de COVID.

Incendiul a fost anunțat printr-un apel la numărul de urgență 112. Imediat ce apelul a fost recepționat, pompierii au activat planul roșu de intervenție, procedura standard în condițiile în care se produce un incendiu la o unitate medicală.

Mai mulți medici au intervenit pentru evacuarea pacienților, chiar înainte de sosirea echipajelor de intervenție a pompierilor.

Mai multe echipe de pompieri intervin la fața locului

La fața locului au fost mobilizate mai multe echipaje de pompieri, dar și ambulanțe SMURD pentru a stinge incendiul. Pacienții sunt transferați cu ambulanțele către alte unități medicale pentru a fi îngrijiți. Surse din rândul pompierilor care au intervenit au declarat că focul se manifestă cu flacără deschisă și mari degajări de fum.

A fost activat și Planul Alb de intervenție la Spitalul Județean Constanța. Acest lucru presupune evacuarea pacienților de la spitalul de boli infecțioase de la Unitatea de Primiri Urgențe și ATI, către Spitalul Județean.

„Din ce știu, nu sunt victime și nici răniți. Nu pot spune dacă este vorba despre pacienți COVID. Se va face o triere a pacienților, iar cei care sunt într-o stare dificilă vor fi transferați la secția de Terapie Intensivă din spitalul județean”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, pentru Digi 24.

Traficul rutier din zonă a fost deviat pentru a nu împiedica intervenția de urgență a pompierilor.

Echipaje de la ISU Călărași si Ialomița au fost solicitate

În interiorul spitalului acționează mai multe echip de pompieri care salvează pacienții și să stingă incendiul. Pacienții sunt evacuați cu tărgi, pe geam, și sunt duși direct la ambulanțele care îi evacuează către alte unități.

O persoană a avut nevoie să fie resuscitată, după ce s-a intoxicat cu fum, transmite presa locală.

La Constanța a fost solicitat și ajutorul colegilor din județele învecinate, Călărași și Ialomița. Din cele două județe au fost trimise către Constanța un număr de opt ambulanțe SMURD și două vehicule pentru transport multiplu de pacienți.

Sursa foto: Octav Ganea/Inquam Photo, ISU Constanța