Încotro ne îndreptăm? Anunțul cercetătorilor dă frisoane omenirii

Un nou studiu arată că în anul de graţie 2020, masa tuturor construcțiilor realizate de om a egalat-o pe cea a Pământului și o va depăși.

Masa tuturor construcțiilor artificiale realizate de oameni cum ar fi: clădiri, șosele, aparatură, va depăși după 2020 masa totală a întregii materii vegetale și animale de pe Pământ.

Anul 2020 marchează vârful între masa antropogenă și biomasa vie, spun oamenii de știință

Cercetarea, realizată de Weizmann Institute of Science din Israel, susţine că omenirea şi Pământul se află la „un moment de cotitură” în 2020, când masa întregii materii produse de om a ajuns egală cu masa florei şi faunei, cum ar fi copacii, plantele, animalele, bacteriile şi ciupercile.

Definită ca „masa încorporată în obiecte solide neînsuflețite realizate de oameni (care nu au fost încă demolate sau scoase din funcțiune)”, masa antropică include infrastructură și produse realizate din beton, asfalt, cărămizi, metale, sticlă și plastic, este preconizată să cântărească cel puţin două teratone.

În 1900, raportează echipa, masa antropogenă cuprindea 3% din biomasa Pământului.  După 120 de ani am  ajuns la 100%

„Bineînţeles, este imposibil să cântăreşti toată materia de pe Pământ, ceea ce înseamnă că datele prezentate sunt cele mai bune estimări posibile, cu o abatere de plus sau minus şase ani”, a precizat cercetătorul principal Ron Milo, profesor de ştiinţe ale mediului şi plantelor în cadrul Weizmann Institute.

Acesta a spus că studiul este, după ştiinţa sa, primul care compară masa fabricată de om cu biomasa. Rezultatele cercetării „demonstrează cât de mult s-a extins amprenta noastră globală peste măsura de la pantof”, a spus Milo. „Sperăm că odată ce avem toate aceste date şocante în faţa ochilor, putem, ca specie, să ne asumăm responsabilitatea”, a mai spus acesta.

Cercetătorii, conduși de Emily Elhacham de la Institutul Weizmann, estimează că masa creată de om în New York este egală cu cea a tuturor peștilor din lume, iar Marea Piramidă din Giza a Egiptului echivalează cu o pădure temperată de dimensiunea Kyoto, Japonia.

Turnul Eiffel cântărește în jur de 10.000 de rinoceri albi.

Echipa a fuzionat datele din sondaje pentru a face comparații și pentru a crea o imagine completă a masei umane și biologice a lumii, estimată de la începutul secolului trecut în teratone (fiecare echivalent cu 1000 de gigatone), informează cosmosmagazine.