Evenimentul Zilei > Actualitate > Încă un pericol uriaș ne amenință! Asta mai lipsea în pandemie. Parcă am fi blestemați
Încă un pericol uriaș ne amenință! Asta mai lipsea în pandemie. Parcă am fi blestemați

Încă un pericol uriaș ne amenință! Asta mai lipsea în pandemie. Parcă am fi blestemați

Lovită greu de pandemie, omenirea a mai primit o veste proastă, care anunță un mare pericol: unele dintre cele mai protejate păduri ale lumii emit mai mult carbon decât absorb. Aici s-a ajuns din cauza unor fenomene precum exploatarea forestieră şi incendiile de vegetaţie.

Studiu despre marele pericol

Concluziile au fost inserate într-un studiu realizat de cei mai cunoscuți cercetători ai lumii. Raportul acestora a fost dat publicității miercuri și arată că planeta este pusă în pericol chiar de unele păduri.

Așadar, iată cum știrile despre pandemie au pierdut, fie și pentru o perioadă scurtă, prim-planul în fața revoltei naturii în fața nepăsării oamenilor.

Practic, cercetătorii sunt foarte îngrijorați din cauza faptului că ariile aflate sub protecţie contribuie la schimbările climatice. În acest moment, cel puţin zece păduri incluse incluse în Patrimoniul Mondial au fost incluse pe lista neagră.

Este vorba despre pădurile considerate mari emiţătoare de carbon din ultimele două decenii. Printre ele se numără inclusiv Parcul Naţional Yosemite din Statele Unite ale Americii (SUA).

„Faptul că şi unele dintre cele mai emblematice şi mai bine protejate păduri, precum cele din siturile incluse în Patrimoniul Mondial, pot, de fapt, să contribuie la schimbările climatice, este alarmant şi aduce la lumină dovezi ale gravităţii acestei urgenţe climatice″, a fost mesajul lui Tales Carvalho Resende, coautor al raportului.

Să nu ne pierdem pădurile

Totodată, acesta este şi responsabil de proiect la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. Anunțul vine în contextul în care, așa cum se știe, pădurile sunt considerate vitale pentru reducerea schimbărilor climatice datorită capacităţii de a funcţiona ca rezervoare de carbon.

Nu mai este o noutate de mult timp că plantele și copacii absorb dioxidul de carbon (CO2) şi emit oxigen. Asta duce mai departe la eliminarea gazelor cu efect de seră din atmosferă.

Conform studiului care a vizat perioada dintre 2001 și 2020, au fost analizate
pădurile incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO din 257 de situri. Așa s-a ajuns la concluzia că activităţile umane şi incendiile le împiedică să stocheze mai mult carbon decât emit.

sursa foto: piqsels.com

Atenție! Experții susțin că această situație ar trebui să reprezinte un motiv foarte serios de îngrijorare pentru guvernele lumii. Nu doar în SUA au fost descoperite păduri emiţătoare de carbon, ci și în Indonezia, Australia şi Rusia.

Ce au descoperit anchetatorii UNESCO

Anchetatori UNESCO, cercetătorii World Resources Institute (WRI) şi ai Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) au folosit și informații obținute cu ajutorul sateliților.

Combinate cu acelea obţinute prin monitorizarea la faţa locului, ele au dus la concluzia că siturile de patrimoniu au înregistrat o absorbţie netă anuală de 190 de milioane de tone de CO2. Și asta s-a întâmplat în aproape două decenii.

Privind înapoi în istorie, pădurile au stocat aproximativ 13 miliarde de tone de carbon de-a lungul secolelor. Este o cantitate comparabilă cu aceea a rezervelor de petrol din Kuweit.

Cercetătorii care colaborează cu jurnalul Nature Climate Change au cartografiat emisiile de gaze cu efect de seră şi capacitatea de absorbţie a pădurilor lumii.

Așa au înţeles ce anume pune pădurile în pericol, indiferent că vorbim despre exploatare forestieră, defrişări, secete şi schimbări de temperatură.

Viitorul nu sună deloc bine

„M-aş fi aşteptat ca toate pădurile să elimine carbonul din atmosferă, nu să fie emiţătoare de carbon″, a completat la rândul său și Carlos Sanquetta, profesor de Inginerie Forestieră la Universitatea Federală Parana din Brazilia.

Într-o intervenție pentru Reuters (citată de Agerpres), Sanquetta a fost de acord că raportul a produs constatări importante. Totuși, el a indicat că și-ar fi dorit ca metodologia să fie prezentată mai detaliat.

Parcul Naţional Yosemite – sursa foto: pixabay.com

Nu doar cele zece păduri protejate de UNESCO au fost indicate drept emiţătoare de carbon. În cazul altor situri s-a constatat că există traiectorii ascendente clare ale emisiilor.

„Acesta este încă un semn clar că până şi pădurile pe care obişnuiam să le considerăm sigure sunt acum din ce în ce mai ameninţate″, a declarat David Kaimowitz pentru Reuters. Acesta este unul dintre directorii responsabili pentru păduri în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Mai trebuie spus că raportul citat nu a pus accent pe sprijinirea comunităţilor indigene şi locale. Alături de activiştii de mediu, acestea se opun distrugerii pădurilor.

De asemenea, Kaimowitz nu crede că raportul este reprezentativ pentru toate pădurile: „Cititorii nu ar trebui să presupună că datele specifice prezentate aici se aplică pădurilor de pretutindeni.″