Încă un cutremur generează alertă în România! Fenomenul s-a produs pe neașteptate
- Sabina Popescu
- 20 ianuarie 2022, 08:48
Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au tras alarma în miez de noapte! Un cutremur a avut loc în România, în noaptea de miercuri spre joi. Fenomenul seismologic s-a produs în apropierea a zece orașe. Iată ce magnitudine a avut seismul.
Un seism a marcat din nou cea mai vulnerabilă regiune din țară din acest punct de vedere. La ora 02:18:50 (ora locală a României), în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur s-a produs la o adâncime de 103 de km.
Cutremur în noaptea de miercuri spre joi
Cutremurul s-a produs, potrivit specialiștilor de la INCDFP în apropierea următoarelor oraşe:
- 72km E de Brasov,
- 73km NE de Ploiesti,
- 117km V de Braila,
- 119km V de Galati,
- 121km S de Bacau,
- 124km N de București,
- 149km NE de Pitesti,
- 187km E de Sibiu,
- 189km N de Ruse,
- 201km SV de Iasi
Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea
Potrivit datelor analizate de specialiștii în domeniu, fenomenul seismologic a înregistrat o magnitudine de 3.3.
În altă ordine de idei, populația nu va scăpa de pericolul care planează asupra României. Unul dintre cei mai importanți seismologi a făcut calculele și a transmis că, potrivit estimărilor sale, un cutremur de proporții va lovi țara în cel mult 20 de ani. Profesorul Mărmureanu a vorbit despre posibilitatea unui mare cutremur care urmează să se producă în România în jurul anului 2040.
Specialistul estimează că magnitudinea seismului va fi de peste 7 grade pe scara Richter. „Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri”, a declarat seismologul Gheorghe Mărmureanu.
Pagubele pe care le va produce viitorul cutremur major
Seismologul s-a ferit să facă aprecieri cu privire la eventualele pagube pe care le-ar produce un astfel de cutremur major. A subliniat că totul va depinde de factorii pe care i-a enumerat mai sus.
„Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat profesorul.