Încă un caz Luțca. Un pod din vestul României, în pericol de prăbușire. Autorităţile nu fac nimic

Încă un caz Luțca. Un pod din vestul României, în pericol de prăbușire. Autorităţile nu fac nimic Sursa: Antena 3

Este vorba despre un pod dintr-o localitate din județul Caraş-Severin, ce face legătura cu un drum comunal. Această construcție are probleme de rezistenţă deja de mai mult timp, însă autoritățile locale nu au realizat lucrări de reabilitare, motiv pentru care podul s-a rupt pur și simplu.

Unul dintre pilonii podului este vizibil deplasat, iar asfaltul din jurul acestuia a crăpat. În momentul ruperii podului nu se aflau persoane pe acesta, astfel că nu există răniți. Până când starea podului va fi remediată, autoritățile locale au dispus ca circulația să fie interzisă.

Un pod din Caraş Severin, puternic avariat

„Astăzi, în jurul orei 13, organele locale s-au sesizat cu privire la faptul că unul dintre pilonii podului din apă a cedat și s-a înclinat. Imediat a fost convocat serviciul local pentru situații de urgență. Echipajele au mers la fața locului și au făcut constatările necesare.

De când sunt eu prefect nu a fost nicio sesizare în legătură cu acest pod. Știam de existența podului, dar nu și de problemele cu acel pilon. Până vom remedia problemele, oamenii au o altă alternativă de circulație” a transmis Ioan Dragomir, prefectul de Caraș-Severin, conform Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un pod inaugurat de nouă luni s-a prăbușit

Podul de la Luțca, din comuna Sagna, județul Neamț, s-a prăbușit, la doar 9 luni după ce fusese repus în circulație. Incidentul s-a produs pe data de 9 iunie 2022, în jurul orei 14.00. La momentul prăbușirii, pe pod se aflau un camion și o autoutilitară. Potrivit ISU Neamț, șoferul camionului a fost rănit. Victima, un bărbat de 56 de ani, a fost scoasă din autocamion de participanții la trafic.

Anul trecut, podul a intrat în reparații capitale, pentru că nu a fost modernizat niciodată. În toamna anului 2021 s-a efectuat testul de rezistență al podului. Atunci, președintele CJ Neamț a declarat că podul va putea fi folosit în condiții optime. Testul a presupus încărcarea podului cu un convoi de trafic, având o greutate totală de peste 340 de tone, dispus după o anumită schemă de încărcare. Măsurătorile s-au făcut sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice.

Consiliul Județean Neamț a asigurat că podul este rezistent

„După efectuarea testului, concluzia este că sub această încărcare extraordinară, care în nici un caz nu se va întâlni în practică, podul și structura consolidată în ansamblu prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț va putea fi folosit în condiții de siguranță.

Acum, că avem și rezultatul testului unei verificări de forță, pot afirma că încă 50 de ani, la Luțca, peste râul Siret, se va circula în condiții de siguranță datorită unei investiții derulate de către Consiliul Județean Neamț!“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Podul de la Luțca face legătura între Roman – Sagna (Luțca) – Bîra și este unul dintre cele mai mari poduri hobanate din țară având 216 metri.