Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara transmite că, în ultimele zile, a fost sesizată o creștere a cazurilor de pneumonie comunitară, o afecțiune transmisibilă pe cale respiratorie. Rata de mortalitate în cazul celor care prezintă comorbidități se ridică la 15%, atrag atenția medicii.
Specialiștii în medicină de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara declară că, doar în ultimele zile, au crescut cazurile de pneumonie comunitară, deosebit de periculoasă pentru pacienții care prezintă comorbidități.
Creștere galopantă a cazurilor de pneumonie comunitară
Medicul pneumolog Gabriel Geru spune că de vină pentru această creștere accelerată a cazurilor de pneumonie este deficitul de imunitate.
„Timp de aproape 2 ani, datorită protecţiei oferite de purtarea măştilor, aproape că nu am putut să vorbim de penumonii comunitare. Aşa cum îi spune şi numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate.
Transmiterea este foarte ridicată, şi asta îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise. Odată cu renunţarea la purtarea măştii, au început să apară, şi acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie. Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme uşoare, care se pot trata ambulatoriu”, explică dr. Gabriel Geru, pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. „Victor Babeş” Timişoara.
Cum se manifestă pneumonia comunitară
Această afecțiune include febră de peste 38 de grade, frisoane, tuse cu expectorații, dureri de mușchi, cefalee, durere abdominală sau chiar hemoptizie, adică eliminarea de sânge prin tuse.
„Până acum vorbeam de o specificitate temporală a cazurilor, în sensul că majoritatea apăreau primăvara devreme şi toamna. Acum am constatat o creştere a numărului de persoane ce contractează pneumonii chiar şi în această perioadă de primăvară târzie, când temperaturile sunt de peste 22-25 grade.
Practic, nu doar că am revenit la numărul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi şi de o creştere a acestora, iar principalul factor este această imunitate scăzută a pacienţilor. Iar în cazul pacienţilor cu comorbidităţi, există chiar posibilitatea de apariţie a unor complicaţii care pot duce la insuficienţă respiratorie, chiar şoc septic, şi, de aceea, cei care prezintă un asemenea risc rămân internaţi în spital”, a transmis medicul Gabriel Geru.
Masca de protecție, recomandată persoanelor vulnerabile
Doctorul Gabriel Geru recomandă persoanelor vârstnice, dar și celor care suferă de afecțiuni grave, să nu renunțe la purtarea măștii de protecție, mai ales din pricina ratei ridicate de mortalitate în cazul acestei boli.
„Trebuie să ne gândim că, totuşi, pneumonia comunitară are o mortalitate de aproape 15% în cazul pacienţilor care ajung să necesite spitalizare”, mai transmite dr. Gabriel Geru.
Doar în ultima săptămână, peste 40 de pacienți au fost investigați în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara, fiind suspectați a suferi de pneumonie comunitară, conform Adevărul.