Hepatita ”misterioasă” la copii, o necunoscută pentru medici. Ce spun infecționiștii: ”Este o ipoteză legată de tipul 41 de adenovirus”

Hepatita ”misterioasă” la copii, o necunoscută pentru medici. Ce spun infecționiștii: ”Este o ipoteză legată de tipul 41 de adenovirus” Sursa foto: Karayna | Dreamstime.com

Medicul Adrian Marinescu, specializat în boli infecțioase, spune că nu se poate vorbi despre o nouă pandemie, dar că mai este nevoie de informații pentru a stabili ce cauzează această hepatită severă. Ar putea fi vorba despre un tip de adenovirus care profită de un sistem imunitar deficitar.

Aproximativ 200 de cazuri de hepatită „misterioasă” au fost raportate în 14 state ale lumii, cele mai multe fiind în Marea Britanie. Și în România sunt trei astfel de cazuri suspencte.

Primul a fost depistat la o fetiță de cinci ani care este internată în spital de trei săptămâni și ar putea avea nevoie de transplant hepatic. Alți doi copii, de opt luni și zece ani sunt suspectați că ar avea hepatită severă de cauză necunoscută. Amândoi sunt internați în spital.

Trebuie să rămânem calmi

Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase, spune incidența acestei hepatite necunoscute este rară și că nu se știe încă dacă boala are legătură cu un anumit tip de adenovirus care profită de un sistem imunitar deficitar.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În primul rând, toți trebuie să rămânem calmi. Avem niște informații care pornesc, într-adevăr, de la atenționarea Organizației Mondiale a Sănătății și știm că aceste cazuri, care sunt extrem de rare la nivelul mapamondului, înseamnă o afectare hepatică la copii.

Copil înseamnă de la o vârstă fragedă și până la 16 ani, din datele pe care le avem. Bănuim că ar putea să fie vorba de un adenovirus, deci nu vorbim de un virus hepatic de tip A,B,C,D sau E. Aceste adenovirusuri oricum sunt alături de noi dintotdeauna. Vorbim aici de afecțiuni ușoare, de tip răceală, bronșite pneumonii și până la encefalită și meningită. Deci, e vorba de o paletă foarte largă.

Este o ipoteză legată de tipul 41 de adenovirus, care ar putea să dea afectarea hepatică, fără să știm exact dacă are legătură cu sistemul imunitar deficitar. Deocamdată este perioada în care trebuie să observăm, trebuie să fim prudenți, iar când spun prudenți nu înseamnă că mă gândesc la măsuri restrictive, ci la acele reguli de igienă despre care oricum vorbeam și înainte de pandemie și mai ales în ultimii doi ani și jumătate“, a precizat Adrian Marinescu, pentru dcnews.ro.

Monitorizare atentă

Medicul spune nu poate fi vorba despre o nouă pandemie. „La nivelul globului sunt undeva la 200 de astfel de cazuri de afectare hepatică. Dintre ele, până în 10% sunt cazurile severe care într-adevăr pun probleme.

Fără discuții că România este pregătită pentru o astfel de provocare. Pentru a o defini, însă, trebuie să știm mai mult. Nu ne așteptăm, în niciun caz, că va fi o altă pandemie, că va fi ceva în prelungirea pandemiei. Nu are nicio legătură. Sunt cazuri extrem de clare și s-ar putea să fie vorba de un diagnostic pe care îl punem, urmărind cu o mai mare atenție aceste situații.

Mie mi se pare că o atenționare care vine repede, din partea Organizației Mondiale a Sănătății, este binevenită și demonstrează că lucrurile s-au activat în acești doi ani și jumătate și avem o experiență în așa fel încât să acționăm preventiv încă de la început“, a conchis Adrian Marinescu.