„Este condamnabilă decizia anunțată de Inspecția Judiciară de a solicita sancționarea procurorilor care s-au preocupat de anchetarea represiunii împotriva protestatarilor pașnici din 10 august 2018. Această decizie se constituie într-un semnal de intimidare, cu conotație politică, împotriva întregului corp profesional al magistraților, în condițiile în care este lipsită de o motivare serioasă.

 

Anchetarea evenimentelor din 10 august reprezintă o obligație legală a procurorilor, singurii care sunt abilitați de lege și Constituție să desfășoare o astfel de cercetare pentru aflarea adevărului și sancționarea celor vinovați de agresarea brutală a manifestanților pașnici. Afectarea integrității fizice a cetățenilor și încălcarea drepturilor fundamentale a acestora din partea unor organe ale statului nu poate rămâne nepedepsită”, transmit liberalii.

 Ludovic Orban, președintele PNL, transmite că decizia Inspecției Judiciare poate fi o tentativă de mișamalizare a acțiunii Jandarmeriei din 10 august 2018, „cu scopul de a ascunde vinovăția decidenților politici responsabili de ordonarea agresiunilor”.

 

Liderul PNL speră că CSM va judeca „cu înțelepciune propunerea”.

 

„Îmi exprim speranța că membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor judeca cu înțelepciune propunerea ce le-a fost înaintată de Inspecția Judiciară și vor transmite prin aceasta un semnal de încredere corpului profesional al magistraților pentru a-și îndeplini misiunea fundamentală cu profesionalism și determinare, dar și un semnal către toți cetățenii români că le sunt respectate drepturile și libertățile constituționale”, spune Orban.

 

Inspecția Judiciară a anunțat că a pornit o acțiune disciplinară făță de Cosneanu Gheorghe, şeful Secţiei Parchetelor Militare din cadrul PÎCCJ („SPM”), Mihalache Codruţ şi Pîrlog Bogdan Ciprian, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, asupra modului în care anchetează violențele din timpul protestului din 10 august 2018.

 

Inspecția judiciară cere sancționarea celor trei magistrați „pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege şi regulamente, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004.”, se arată în comunicatul Inspecției Judiciare.