Diana Șoșoacă, nicio șansă în cursa pentru Cotroceni. CCR a respins o nouă contestație. Update
- David Marinescu
- 8 octombrie 2024, 14:14
Update. Judecătorii Curţii Constituţionale au respins, marţi, o nouă contestaţie cu privire la neînregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici Şoşoacă pentru funcţia de preşedinte al României.
Tot marţi, judecătorii constituţionali au respins şi contestaţiile împotriva neînregistrării candidaturilor în cursa prezidenţială pentru Cristina Tufănoiu şi Mîndru Petru.
Conform dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie şi art. 37 şi art. 38 din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituţională are atribuţia de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui României şi confirmarea rezultatelor sufragiului.
De asemenea, Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcţia de preşedinte.
Persoanele care se pot adresa Curţii în acest sens sunt candidaţii, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi alegătorii.
Contestaţia se depune la sediul CCR şi vizează, în concret, decizia prin care Biroul Electoral Central a admis sau a respins înregistrarea candidaturii sau a semnelor electorale.
Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile în termen de cel mult două zile de la înregistrarea acestora.
Dezbaterile au loc fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosar
Știrea inițială
Scandalul privind respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă pentru Cotroceni pare nesfârșit. Judecătorii Curții constituționale au intrat marți, la ora 12.00, din nou în ședință pentru a analiza o nouă contestație. Aceasta a fost depusă de un cetățean român împotriva respingerii candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale.
CCR, în ședință pentru o nouă contestație pe tema Dianei Șoșoacă
Judecătorii Curții Constituționale au analizat azi o contestaţie împotriva neînregistrării candidaturii Dianei Iovanovici Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.
Contestaţia este semnată de Botomei Vasile. Aceasta a fost respinsă.
Candidatura Dianei Șoșoacă a fost invalidată de CCR, sâmbătă, 5 octombrie, iar unul dintre motivele care au stat la baza deciziei participarea în 2021, atunci a senatoarea Șoșoacă la recepții organizate de Ambasada Rusiei, unde a criticat România și a susținut că Rusia are mai multă democrație, precum și implicarea în mai multe incidente, potrivit motivării Curții publicată luni, 7 octombrie.
Mai mulți candidați la prezidențiale, vizați de contestații
Tot pe agenda de marți, CCR a mai avut analizarea a doua contestații împotriva neînregistrării candidaturii Cristinei Tufănoiu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a lui Mîndru Petru tot la prezidențialele organizate în România la finalul anului 2024. Ambele au fost formulate de candidați.
Sesizări la adresa lui Ciolacu și Lasconi, respinse de CCR
Curtea a respins şi sesizări privind candidaturile lui Lasconi şi Ciolacu, precum şi contestaţii ale altor candidaţi, nemulţumiţi că BEC le-a respins dosarul de candidatură.
Tot luni, Curtea Constituţională a făcut publică hotărârea privind respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă la Preşedinţie, arătând că înregistrarea acestei candidaturi încalcă unele condiţii de eligibilitate, cu referire la ”valorile democraţiei, la statul de drept, la respectarea Constituţiei corelate cu garanţia politicomilitară a acestora, respectiv apartenenţa României la UE şi NATO”, transmite News.ro.
„Chiar dacă jurământul de credinţă se depune de către candidatul câştigător al alegerilor, elementele cuprinse în jurământul de credinţă sunt condiţii de eligibilitate şi de fond pentru a candida la funcţia de Preşedinte al României, pe care candidatul trebuie să le îndeplinească la momentul depunerii candidaturii sale”, susţine Curtea, potrivit sursei citate.
Diana Şoşoacă a criticat, luni seară, hotărârea Curţii Constituţionale privind respingerea candidaturii sale la Cotroceni, numindu-i pe judecătorii CCR „trădători”, „stalinişti şi nazişti”.
„Prin această motivare penibilă, nazistă, stalinistă, aţi facut din mine erou naţional martir”, a susţinut Șoșoacă care a anunțat că îi va da în judecată pe membrii CCR.