Evenimentul Zilei > Justitie > Încă 20 de zile de arest la domiciliu pentru Igor Dodon. Procurorii susțin că fostul președinte al Republicii Moldova ar putea distruge probe sau ar fugi din țară
Încă 20 de zile de arest la domiciliu pentru Igor Dodon. Procurorii susțin că fostul președinte al Republicii Moldova ar putea distruge probe sau ar fugi din țară

Încă 20 de zile de arest la domiciliu pentru Igor Dodon. Procurorii susțin că fostul președinte al Republicii Moldova ar putea distruge probe sau ar fugi din țară

Fostul președinte al Republicii Moldova va mai sta încă 20 de zile în arest la domiciliu. El este acuzat de corupţie pasivă, trădare de ţară şi îmbogăţire ilicită. Anchetatorii au găsit peste două milioane de lei la locuințele lui Igor Dodon, dar și în casa mamei sale.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a primit încă 20 de zile de arest la domiciliu, deși procurorii solicitaseră prelungirea mandatului cu încă 30 de zile.  Decizia a fost pronunțată luni, 19 septembrie, de către magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, potrivit stiri.md.

Procurorii au susținut, în solicitatea lor, că lăsarea în libertate a lui Igor Dodon este riscantă, deoarece acesta ar putea distruge probe și ar putea influența martori, fapt care au dăuna iremediabil anchetei. În plus, anchetatorii spun că există un risc mare ca fostul președinte să se sustragă urmării penale, dacă va fi pus în libertate.

Sume mari de bani

De asemenea, procurorii anticorupție au anunțat, în luna august, că au găsit sume mari de bani în urma perchezițiilor efectuate la locuințele lui Igor Dodon, dar și la casa mamei sale. Astfel, de la domiciliul fostului președinte au fost confiscați 7.100 de euro și 20.000 de ruble. Alți 10.000 de euro au fost descoperiți într-un autoturism.

La domiciului mamei lui Igor Dodon au fost găsiți 689 600 de lei, 17. 005 Euro și 1. 000 dolari americani. Dintr-un alt imobil din Chșinău au mai fost ridicați 37.450 de euro. În total peste 2 milioane de lei.

„Cu autorizarea magistraților au fost aplicate sechestre pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a mijloacelor financiare în sumă totală de 2 145 000 lei”, se arată în comunicatul Parchetului Anticorupție,

Acuzații grave

Igor Dodon a fost reţinut pe 24 mai 2022 pentru 72 de ore, după ce procurorii au dispus percheziţii la reşedinţele sale, iar două zile mai târziu a fost plasat în arest la domiciliu.

Fostul lider al Partidului Socialiştilor este suspectat de corupţie pasivă, acceptarea finanţării formaţiunii sale politice de către o organizaţie criminală, trădare de ţară şi îmbogăţire ilicită.

Și Soția și mama sa au fost puse sub învinuire în acest dosar, pentru îmbogățire ilicită și, respectiv, complicitate la îmbogățire ilicită. Fostul președinte Igor Dodon susține că atât el, cât și membri familiei sale sunt nevinovați.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: