Cadavrul lui Martin prezenta în zona gâtului urma unui lovituri de cuțit, transmite BBC, citat de digi24.ro
Fostul reprezentant al ONU se întorsese de curând dintr-o misiune de investigare din Myanmar.
Înainte de a fi găsit mort, Esmond Bradley Martin se pregătea să facă publice concluziile anchetei sale, informează corespondentul BBC din Niarobi, Alaistair Leithead.
Trupul neînsuflețit al investigatorului a fost găsit de soția sa. Poliția investighează circumstanțele morții, prima ipoteză fiind aceea a unui jaf.
Prima călătorie a lui Martin în Kenya a avut loc în anii 1970, când statul african se confrunta cu o adevărată epidemie a braconajului de elefanți și a traficului ilegal de fildeș. Săptămâna trecută, deputații din Hong Kong au votat în favoarea interdicţiei progresive a comerţului cu fildeș, supranumit „aurul alb”.
Deputaţii s-au exprimat cu o largă majoritate în favoarea acestei interdicţii, care va intra în vigoare până în anul 2021.
Decizia era aşteptată cu nerăbdare de apărătorii mediului, după abolirea totală a vânzărilor de fildeş de către China, intrată în vigoare la sfârşitul anului 2017. China a fost în trecut prima piaţă din lume în privinţa comerţului cu fildeş de contrabandă, iar acest lucru s-a datorat în mare parte eforturilor lui Esmond Bradley Martin.
„Închiderea acestei pieţe uriaşe va oferi elefanţilor o posibilitate de supravieţuire”, a declarat într-un comunicat Bert Wander, reprezentant al ONG-ului internaţional Avaaz.