Acuzații de lobby și înaltă trădare pentru aurul din Apuseni

Acuzații de lobby și înaltă trădare pentru aurul din Apuseni

Experții UNESCO au decis, luni, în unanimitate, în Regatul Bahrain (Orientul Mijlociu), să amâne introducerea Roșiei Montană în patrimoniul mondial. Decizia a venit la solicitarea oficială a autorităților de la București.

Potrivit Guvernului condus de Viorica Dăncilă, includerea Roșiei Montană în patrimoniul UNESCO ar fi putut să dăuneze României în procesul deschis la Washington de o companie canadiană. Firma Gabriel Resources cere Bucureștiului despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru că nu a fost lăsată să exploateze aurul din Apuseni.

Interese oculte

Ministrul Culturii, George Ivașcu, a invocat, după decizia UNESCO, un fapt „grav”: „Foști demnitari ai statului român au preferat să facă lobby pe lângă alte state împotriva intereselor României”. Președintele comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu (PNL), a vorbit ieri de alte lucruri necurate: „Este clar că această acțiune a guvernanților reprezintă un act de trădare națională și de îngropare a Roșiei Montane, în interesul industriei miniere”. Nici ministrul și nici deputatul nu au spus la cine se referă și care sunt interesele oculte pe care le-au invocat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ungaria a fost nuca tare

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului Culturii, toate statele au fost de acord, la dezbaterile din Bahrain, cu pasul înapoi propus de România.

„Reprezentanta Spaniei a declarat că susține propunerea de amânare, dacă din perspectivă legală această decizie va avea cel mai bun rezultat pentru România în dosarul de arbitraj, în timp ce reprezentantul Indoneziei a declarat că, după analizarea documentelor, apreciază decizia României ca fiind justificată și o consideră „neobișnuită, dar admirabilă”.

 În același timp, reprezentantul Chinei a precizat că un caz similar, referitor la amânarea unei înscrieri, a fost supus dezbaterii de către Canada în cadrul celei de-a 40-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, care a avut loc în Turcia, și că solicitarea României nu este o premieră”, a relatat ministerul. Singurul stat care s-a opus, într-o primă fază, a fost Ungaria.

 

Liberalii au mers până în pânzele albe

Prezent la dezbaterea experților UNESCO, deputatul PNL Ionel Palăr a contrazis Guvernul și a cerut în numele liberalilor ca Roșia Montană să fie inclusă în patrimoniul UNESCO.

Palăr a mers în Bahrain în calitate de președinte al comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO. Potrivit liberalului „mai mulți delegați ai țărilor participante și-au manifestat surprinderea” față de poziția României.