Înalta Curte de Casație și Justiție a decis: steagul secuiesc nu este reprezentativ pentru municipiul Sfântul Gheorghe

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis: steagul secuiesc nu este reprezentativ pentru municipiul Sfântul Gheorghe Sursa foto: Antal Árpád / Facebook

Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut lumină în războiul steagului secuiesc al municipiului Sfântul Gheorghe. Dosarul a ajuns pe masa magistraților după ce Guvernul României a făcut recurs la sentința Curții de Apel Brașov. Aceasta din urmă a decis anularea hotărârii de guvern prin care a fost adoptat steagul secuiesc în municipiului Sfântu Gheorghe.

Proiectul privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe din judeţul Covasna a fost inițiat de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației. H.G. nr. 711/2021 a fost avizată de vicepremierul Kelemen Hunor și adoptată de Guvernul PNL-USR-UDMR, condus de Florin Câțu.

Prefectura a cerut, în 2014, Tribunalului Covasna anularea parţială a Hotărârii nr. 13/2010 privind aprobarea însemnelor specifice Municipiului Sfântu Gheorghe. Judecătorii au admis acțiunea, însă Consiliul Local Sfântul Gheorghe a făcut recurs. Pe 7 octombrie 2014, Curtea de Apel Brașov a respins acest recurs.

Scandalul steagului secuiesc a continuat în 2015, când Forumul Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș se pronunța ferm împotriva acestui steag. Ei au contestat H.G. nr. 711/2021, susținând că simbolurile sunt reprezentative doar pentru comunitatea de maghiari, nu pentru toți românii. A fost adresat un memoriu Consiliului local municipal în care se solicita includerea unor „simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească, precum un vestigiu dacic ori o monedă romană dintre numeroasele descoperite de-a lungul timpului pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Curtea de Apel din Brașov a dat dreptate Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, anulând HG prin care a fost adoptat simbolul local de la Sfântu Gheorghe, potrivit dantanasa.ro.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul Guvernului României în scandalul steagului secuiesc

Guvernul României, prin Secretarul Gerenal al Guvernului, Marian Neacșu, și UAT Sfântu Gheorghe reprezentată prin primar Antal Arpad,a formulat o cerere de recurs împotriva sentinței Curții de Apel Brașov. Marți, 21 februarie, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins cererea.

„Admite excepţia nulităţii recursului declarat de pârâtul Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe. Anulează, ca nemotivat, recursul declarat de pârâtul Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei civile nr. 47 din 20 aprilie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Braşov – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Respinge excepţia nulităţii recursurilor declarate de pârâţii Guvernul României şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe, ca neîntemeiată. Respinge recursurile declarate de pârâţii Guvernul României şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei civile nr. 47 din 20 aprilie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Braşov – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate.

Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenienta Asociaţia Sepsireform în favoarea recurenţilor-pârâţi Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 21 februarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în decizia ÎCCJ.