În Transnistria s-a schimbat puterea, nu şi orientarea
- Paul Ciocoiu
- 27 decembrie 2011, 12:39
Evgheni Şevciuk îl înlocuieşte pe Igor Smirnov în fruntea republicii separatiste, dar noul lider de la Tiraspol rămâne fidel Rusiei, de care depinde însăşi existenţa teritoriului din stânga Nistrului.
Transnistria nu va face schimbări radicale în politica sa externă, prioritatea rămânând "fortificarea" relaţiilor cu Rusia, a anunţat, ieri, Evgheni Şevciuk, noul lider de la Tiraspol, ales în turul doi al aşa-numitelor alegeri prezidenţiale din stânga Nistrului.
Şevciuk a obţinut aproape 74 la sută din voturi, în timp ce contracandidatul său, Anatoli Kaminski, actualul preşedinte al Sovietului Suprem, legislativul din regiunea separatistă, a fost sprijinit de mai puţin de 20 la sută din alegători.
Victoria lui Şevciuk nu a fost însă nicio surpriză, deşi Moscova îl susţinuse deschis în campania electorală pe Kaminski. Analiştii moldoveni apreciaseră la unison că, indiferent cine îi va succede lui Igor Smirnov la Tiraspol, orientarea noului regim va fi una clar prorusă.
În primele sale declaraţii publice, Evgheni Şevciuk a lăsat să se înţeleagă acest lucru. "Vom fi părţi egale (cu Republica Moldova, n.r.) în procesul de negocieri şi vom construi relaţii bune atât cu Chişinăul, cât şi cu Ucraina, şi vom fortifica relaţiile de colaborare cu Rusia în toate domeniile", a subliniat noul lider.
Rebelul de sub Smirnov
Şevciuk, în vârstă de 43 de ani, s-a născut în oraşul Râbniţa, importantă localitate industrială din estul Republicii Moldova, într-o familie de ucraineni.
De profesie jurist, el şi-a făcut studiile la mai multe universităţi din Rusia, Ucraina şi Transnistria. Este deputat în Sovietul Suprem din anul 2000, iar în anul 2005 a fost ales preşedinte al acestuia.
În anul 2006 fondează Partidul Obnovlenie (Reînnoire) şi devine unul din principalii opozanţi ai lui Igor Smirnov. Încă din acea perioadă, era privit de analiştii de la Chişinău drept o alternativă a lui Smirnov.
Trei ani mai târziu, în contextul neînţelegerilor cu Smirnov, Şevciuk şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Sovietului Suprem. În 2006, Şevciuk se declara convins, într-un interviu pentru Agerpres, că mai devreme sau mai târziu, Republica Moldova se va uni cu România şi din acest motiv Transnistria trebuie să îşi decidă singură soarta.
Noul lider, care fi învestit pânăla sfârşitul anului, îl înlocuieşte pe Igor Smirnov, cel care conduce cu mână de fier republica separatistă din 1991. Smirnov a căzut însă în dizgraţia Moscovei care l-a somat în vară să nu mai candideze pentru un nou mandat.