Caracatița retrocedărilor. În numele tatălui, europarlamentarul PNL Ramona Mănescu a băgat în buzunar milioane de euro

Caracatița retrocedărilor. În numele tatălui, europarlamentarul PNL Ramona Mănescu a băgat în buzunar milioane de euro

Fostul primar de la Sectorul 6, Cristian Poteraș, și europarlamentarul PNL, Ramona Mănescu, s-au îmbogățit pe seama unor bucureșteni care doar visau să își mai recupereze terenurile confiscate de comuniști, dezvăluie jurnaliștii de la RISE Project, într-o amplă anchetă

Rețeta după care a acționat cuplul Mănescu-Poteraș- Dragoș Dobrescu, investitor imobiliar, mare povestitor la DNA, este arhicunoscută. Au cumpărat, prin interpuși, drepturi litigioase pe care le-au valorificat cu milioane de euro. Important este că afacerea s-a făcut cu terenuri în natură și nu prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

FOTO: Cristian Poteraș

Ne puteți urmări și pe Google News

Au cumpărat cu 2.000 de euro și au revândut cu 6 milioane de euro

Investigația jurnaliștilor de la Rise Project scoate la iveală un păienjeniș de interese și nume ale unor persoane, dezvoltatori imobiliari, care converg spre aceleași două nume importante: Cristian Poteraș, fostul primar al Sectorului 6, și Ramona Mănescu, soția lui Rareș Mănescu, cel care, în 2012, i-a urmat în funcție lui Poteraș.

Prima pas al afacerii a vizat un teren de 10.000 de metri pătrați, moștenire de familie în favoarea unei femei de 89 de ani, Elena Bei. Terenul cu pricina este situat acolo unde, azi, funcționează triajul Gării de Nord.

Elena Bei a depus degeaba cerere de retrocedare la Primăria Sectorului 6, pentru că nimeni nu a băgat-o în seamă. În final, bătrâna a decis să vândă dreptul succesoral, pentru 2.000 de euro, unor persoane care duc spre aceiași Poteraș și Mănescu, interpuși Sorin Astratini și Marin Sandu, oamenii afaceristului Dragoș Dobrescu. „Au primit, cred, cam câte 2.000 de euro fiecare. Eu așa îmi amintesc”, spune Oana Asaul, nepoata bătrânei.

Ulterior, dreptul succesoral este revândut cu 75.000 de euro, de către cei doi interpuși, unor persoane care duc direct la Poteraș, Mănescu și Dobrescu, respectiv Jean Căpățâna, Lucian Grecu și Mihai Bolboceanu. Ultimii doi sunt verișorul lui Cristian Mănescu, respectiv tatăl europarlamentarului PNL, fiecare cu un procent de zece la sută din afacere.

Dreptul de proprietate al Elenei Bei a fost reconstituit în natură, sub forma a două terenuri, situate pe Șoseaua Virtuții, din București, în apropierea Ser viciului de Te lecomunicații Speciale, teren revândut unei companii britanice pentru șase milioane de euro.

Au luat poligonul armatei

Pe aceeași rețetă, Poteraș, Mănescu și Dobrescu au pus ochii pe șapte terenuri situate în Ghencea, în suprafață de 13.7 hectare.

Unul dintre acestea, cel mai mare, de 8,8 hectare ar fi trebuit să fie la lui Paul Cristea. Bărbatul a avut și o sentință definitivă, doar că Primăria Sectorului 6 a refuzat să o pună în aplicare, vreme de patru ani. Sătul să tot aștepte, Cristea a vândut terenul din acte cu 60.000 de euro, în favoarea lui Corina Oroș, cenzor la firma lui Dobrescu. După patru luni, terenul din acte a apărut și în natură, în spatele tribunei a întâia a Stadionului Steaua, teren care a aparținut Armatei.

Ulterior, terenul a fost revândut de Corina Oroș acelorași Jean Căpățâna, Lucian Grecu și Mihai Bolboceanu, care au revândut către un Bluepark Dezvoltare, pentru 11,6 milioane de euro. Și din această afacere, Poteraș și Ramona Mănescu au încasat câte zece la sută din prețul final de vânzare, adică, fiecare, care 1,16 milioane de euro.

Ministerul Apărării a contestat în instanță afacerea și a câștigat la Judecătoria Sectorului 6, dar a pierdut definitiv la Tribunalul București.

„Toate operațiunile au fost încheiate în fața notarilor”

Contactați de RISE Project, prin apeluri telefonice și SMS-uri, prin e-mail și prin Facebook, soții Ramona și Rareș Mănescu nu au răspuns la întrebările care le-au fost trimise. Fostul primar Cristian Poteraș este acum la Rahova, unde ispășește o condamnare de opt ani de închisoare pentru retrocedări ilegale. Aureliana Gîdea – soția sa oficială până în 2010 (și, neoficială, de atunci înainte, potrivit apropiaților acestei familii) – nu a răspuns nici ea la întrebările RISE. În schimb, afaceristul Dragoș Dobrescu a transmis că toate operațiunile de transfer de drepturi succesorale in care a fost implicat au fost incheiate in fața notarilar publici, cu asistență juridică specializată, peprincipiile negocierii libere și directe cu cealaltă parte contractantă, precum și cu respectarea intrgrală a prevederiloe legale aplicabile în respectivul domeniu”.