Epidemia de Ebola a provocat moartea a 1.427 de persoane. Precedentul bilanţ, înregistrat la 18 august, anunţa 2.473 de cazuri, dintre care 1.350 mortale.
În numai două zile, la 19 şi 20 august, s-au înregistrat 142 de noi cazuri de Ebola şi 77 de decese suplimentare. Liberia rămâne ţara cea mai afectată, cu 1.082 de cazuri (plus 110), dintre care 624 mortale (plus 48).
Prin contact
Potrivit experţilor, Ebola este extrem de contagioasă şi foarte periculoasă. În mod normal, boala are o rată de mortalitate de 90%.
Epidemia de Ebola, care durează de la începutul anului, a izbucnit in Guineea, dupa care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone. Virusul poartă numele râului Ebola, din Congo, unde, în 1976, au fost descoperite primele cazuri şi se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.
Nu erau sterilizate
Boala a fost descoperită acum 38 de ani. Profesorul Heymann, care a făcut parte din echipa de savanţi care s-a ocupat iniţial „de caz”, spune că boala a pornit atunci de la un director de şcoală care s-a infectat, cel mai probabil, după ce a tăiat un animal pe care-l cumpărase de la piaţă.
"A fost tratat ambulatoriu, pentru hemoragie nazală şi dizenterie, cu o injecţie. Acolo erau numai patru ace şi seringi în toată secţia, care nu erau sterilizate între folosiri şi, în plus, erau utilizate şi la maternitate", a dezvaluit David Heymann, de la Facultatea de Igienă şi Medicina Tropicală din Londra. De atunci s-au înregistrat alte zece epidemii, care au făcut 2.000 de victime. De-a lungul timpului, simptomele au ramas aceleaşi, "discrete", însă atunci când virusul loveste, o face rapid şi mortal.
Deocamdată, nu exista leac pentru această maladie. Doar un vaccin experimental, care ar urma să fie testat abia în septembrie 2015.