Editura Evenimentul si Capital

În memoria fiului. Premii pentru elevi și instruire pentru pensionari

14-04/andrei-harhoiu-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 535 Vizualizari

În urma unei tragedii care le-a răpit unicul copil, o familie de pensionari din Târgoviște a înființat o fundație prin care sprijină financiar elevi eminenți, dar și pensionari care vor să utilizeze calculatorul

La început a fost Andrei. Avea 16 ani și era elev în clasa a IX-a la un liceu de informatică din Târgoviște, Dâmbovița. Unul dintre cei mai buni. Se pregătea să participe la prima olimpiadă de informatică organizată la noi după Revoluția din decembrie 1989. Își pregătise un proiect de concurs, un mic program care desena un cerc, într-o vreme în care nici calculatoare nu prea erau. În afară de informatică, Andrei era pasionat de istorie și de geografie. „Avea o carte preferată care se chema „Statele lumii”. Noi, părinții, i-o cumpăraserăm. Îi plăcea atât de mult încât și-a copertat-o singur. Știa pe de rost toate granițele, toate monedele, toate limbile care se vorbeau”, povestește Victoria Harhoiu, mama lui Andrei.

Apoi, pe 13 iunie 1991, la ieșirea de la școală, un coleg l-a împins trântindu-l cu capul de bordură. „A fost fatal. Andrei a murit în ambulanță către București. Pe mine m-au anunțat la telefon”. Durerea pierderii singurului copil a rămas vie în sufletele părinților lui Andrei. „Era un elev foarte, foarte sârguincios și dedicat studiului. Dacă ar fi trăit, art fi făcut mult bine în jurul lui”. Pentru a-i cinsti memoria, părinții băiatului, acum pensionari, au înființat o fundație care îi poartă numele: „Am considerat de datoria noastră să continuăm, să facem ceva în numele lui”. Din pensia ei de fostă profesoară de fizică, precum și din pensia soțului, fost inginer, Victoria Harhoiu susține financiar prin Fundația “Andrei” atât elevii cu rezultate școlare excepționale, cât și pe cei care provin din familii modeste. Până acum, 55 de elevi au fost premiați cu câte 300 de lei prin Fundația Andrei. „De anul acesta vrem să introducem și o bursă lunară de 50 de lei”, mai spune profesoara pensionară.

Pensionari online

Până în 2007, fundația avea ceva mai mulți bani, explică președinta, întrucât avea o activitate acreditată de căutare de locuri de muncă. „După venirea crizei, nu au mai fost locuri de muncă, astfel că și banii au fost mai puțini”. Printr-un parteneriat cu Europe Direct Târgoviște însă Fundația „Andrei” a reușit să să dezvolte un program prin care elevii sunt familiarizați cu problemele reale de pe piața muncii, sunt învățați să-și facă un CV și să facă față unui interviu de angajare. Este un program finanțat prin Fondul norvegian. Nu doar elevii sunt ținta de ajutor a Fundației „Andrei”. „După ce am ieșit la pensie, în 2007, veneau la noi la sediu foste colege la pensie și ele sau profesoare în pragul pensionării și mă tot vedeau că lucrez pe calculator. Cum faci asta, ce-i cu Facebook-ul? Mă întrebau. Așa că acum, împreună cu biblioteca județeană organizăm cursuri gratuite pentru pensionarii care vor să fie online. Până în 2013, 110 pensionari au urmat aceste cursuri care se țin de două ori pe săptămână. „Am avut cazul unui pensionar de 75 de ani, merceolog cred că era că vorbea mereu de tranzacții comeciale. I-a plăcut atât de mult să lucreze pe calculator încât și-a cumpărat unul și acum stă toată ziua pe Facebook. La cursuri e o atmosferă destinsă, oamenii se împrietenesc. Acum aș vrea să înființez și un club al pensionarilor”, mărturisește Victoria Harhoiu.

Fundația „Andrei”, sprijin pentru sute de tineri și bătrâni

LIVE VIDEO Simona Halep - Kristina Mladenovic. Se joaca ACUM. Meci ISTORIC pentru romanca

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI