În Marea Mediterană, primul trimestru al anului 2023 a fost cel mai mortal pentru migranți din 2017

În Marea Mediterană, primul trimestru al anului 2023 a fost cel mai mortal pentru migranți din 2017Sursa foto: EPA

Cel puțin 441 de migranți au murit încercând să ajungă în Europa de la începutul anului, potrivit ONU, care consideră că această cifră este mai mică decât în realitate. Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație a Națiunilor Unite, "întârzierile și deficiențele în operațiunile de căutare și salvare conduse de stat costă vieți omenești".

Primul trimestru al anului 2023 a fost cel mai mortal pentru migranții care au traversat Marea Mediterană din 2017, cu 441 de vieți pierdute în încercarea de a ajunge în Europa, a anunțat ONU, miercuri (12 aprilie).

Organizația Internațională pentru Migrație a Națiunilor Unite (OIM) a estimat că această cifră de 441 de decese este mai mică decât în realitate.

"Cu peste 20.000 de decese înregistrate pe această rută din 2014, mă tem că aceste decese au fost normalizate", a avertizat OIM, adăugând că "întârzierile și lacunele în operațiunile de căutare și salvare ale statelor costă vieți omenești".

"În weekendul Paștelui catolic, 3.000 de migranți au ajuns în Italia, ducând numărul total de sosiri de la începutul anului la 31.192 de persoane", față de aproximativ 8.000 în aceeași perioadă din 2022, a spus OIM.

Organizația ONU a spus că întârzierile în operațiunile de căutare și salvare (SAR) au fost un factor major în cel puțin șase incidente de la începutul anului, ducând la moartea a cel puțin 127 din cele 441 de persoane.

"Lipsa totală de răspuns în timpul celei de-a șaptea operațiuni de salvare a provocat moartea a cel puțin 73 de migranți" încă incluși în acelaşi bilanţ, a spus OIM într-un comunicat, adăugând că eforturile de căutare și salvare din partea organizațiilor neguvernamentale au scăzut considerabil în ultimele luni.

Giorgia Meloni a declarat stare de urgență pentru imigrație timp de șase luni

Marţi seara, prim-ministrul italian Giorgia Meloni, care a preluat mandatul în octombrie cu promisiunea de a pune capăt imigrației în masă, a declarat starea de urgență pentru imigrație timp de șase luni, ducând la un cost suplimentar de cinci milioane de euro pentru soluţionarea acestei probleme.

Potrivit Giorgiei Meloni, acest lucru va permite "un răspuns mai eficient și mai oportun" la sosirea migranților.

Însă, potrivit detractorilor lui Meloni, măsura, folosită în general în cazul dezastrelor naturale, ascunde o absență a unei strategii clare privind criza migrației, scrie nouvelobs.com.

La rândul său, Agenția Europeană de Supraveghere a Frontierei, Frontex, a estimat că trecerile ilegale ale frontierei în centrul Mediteranei au ajuns la aproape 28.000, tot în primul trimestru al anului 2023, adică de trei ori mai multe decât în ​​aceeași perioadă a anului 2022. Migranții care folosesc cel mai mult această rută provin adesea din Coasta de Fildeș, Guineea și Pakistan.

"Criza umanitară persistentă în zona centrală a Mediteranei este intolerabilă", a declarat șeful OIM, Antonio Vitorino.

Proiectul "Migranți dispăruți" al agenției ONU investighează, de asemenea, mai multe cazuri de bărci dispărute, unde nu există urme de supraviețuitori, resturi și pentru care nu au fost efectuate operațiuni de căutare și salvare. Aproximativ 300 de persoane aflate la bordul acestor ambarcațiuni sunt încă dispărute, a spus organizația.

"Salvarea de vieți pe mare este o obligație legală pentru state", a subliniat Antonio Vitorino.

"Avem nevoie de coordonare proactivă din partea statelor în eforturile de căutare și salvare. Ghidați de spiritul de împărțire a responsabilităților și de solidaritate, facem apel la state să lucreze împreună și să depună eforturi pentru a reduce pierderile de vieți omenești de-a lungul rutelor de migrație", a adăugat el. (Rador)