Evenimentul Zilei > Horoscop > În istorie trebuie să faci legături, să umpli golurile. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
În istorie trebuie să faci legături, să umpli golurile. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

În istorie trebuie să faci legături, să umpli golurile. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Vedeţi, umblă erezia că dacii nu ştiau să scrie şi să citească. Dacă v-aş spune că ştiu SIGUR că există mai multe cărţi, patru la număr, tomuri scrise de daci? M-aţi crede pe cuvânt? Poate că da, poate că nu...

20 noiembrie

 

În istorie trebuie să faci legături, să umpli golurile. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 20 noiembrie s-au născut Benoit Mandelbrot, Robert F. Kennedy, Selma Lagerlof, Alistair Cooke, Aleksei Batalov, Bo Derek, Maia Pliseţkaia, Dinu Pillat, Mihai Beniuc, Grigore Ilisei, Tudor Postolache.

 

Pe 20 noiembrie, în calendarul creştin-ortodox, sunt Sfinţii Grigore Decapolitul, Dasie, Proclu. Este Înainteprăznuirea intrării în Biserică a Maicii Domnului.

 

Tradiţional, în ”Kalendar”, Ajunul Ovideniei. Iarăşi trei zile de sărbătoare, centrate pe ziua de mâine, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

 

Tot într-o zi de Ovidenii s-a născut Domnul Hristos. Deci zic că cerul se deschide şi vitele vorbesc. În seara de Ovidenii se noroceşte anul ce va să vie. Dacă pe cer sunt stele şi e senin, frumos, anul va fi rău, iar dacă va fi ninsoare, lapoviţă, un ger sec, sau promoroacă, anul va fi bun.

 

Se pune într-o strachină apă la privegheat. De strachină se lipeşte o lumânare aprinsă. De cu seară oamenii fac o sută de mătănii, la mizul nopţii altă sută şi în zorii zilei alta. Această apă privegheată este de mare ajutor, pentru sănătatea trupului şi pentru adăpost împotriva răutăţii omeneşti.” (Pamfile)

 

În această noapte pot fi văzute flăcările albastre ale comorilor îngropate. (Chicet)

 

O sărbătoare veche, importantă, tot de trei zile, dacică, care pregătea Anul Nou Dacic. Mai îmi amintesc o convorbire dintre marii istorici Constantin Daicoviciu şi Andrei Oţetea la care participau şi tatăl meu şi vărul său, coordonatorii Istoriei României a Academiei Române – discuţia avea loc la Cluj, în Muzeul Arheologic, cel vechi, cu vitrine din lemn lustruit, dar care expuneau minunăţii.

Cei patru discutau, la o cafea adevărată, erau anii ’60, despre sursele în istorie. Tata, Liviu Ștefănescu și vărul lui, Ștefan Ștefănescu reprezentau a cincea generaţie de istorici arhivari din familia nostră începută cu căpitanul Costică Ştefănescu, „Ţiganul” pentru că era mai „brunet”, nepotul Marelui Clucer Dimitrie Ștefănescu. Costică a fost unul dintre primii conducători ai Arhivelor Statului. Tata, împreună cu vărul lui, Ştefan, apărau şcoala surselor scrise, a arhivelor. Cei doi academicieni zâmbeau şi îşi beau cafeaua ascultând pe „tineri”.

Apoi Daicoviciu m-a mângâiat pe păr şi a spus tatălui mei: „Vezi, băiatul tău o să aibă şi alte surse decât cele pe care le ai tu. O să călătorească, o să vadă, o să înţeleagă. Nu tot ce este important este scris. În „Istoria României” este numai ce este adevărat şi adevărul complet? În istorie trebuie să faci şi legături, să umpli golurile. Aşa cum o trăsură nu poate lua o curbă în unghi drept, există şi o „inerţie istorică”. În istorie trebuie să ai şi imaginaţie, să ghicești adevărul, nu numai hrisoave şi obiecte dezgropate…

Aşa că ceea ce vă spun se bazează pe surse scrise, pe arheologie, dar și pe folclor şi legende, apoi pe povestri auzite aici, sau la mii de kilometri depărtare.

Vedeţi, umblă erezia că dacii nu ştiau să scrie şi să citească. Dacă v-aş spune că ştiu SIGUR că există mai multe cărţi, patru la număr, tomuri scrise de daci? M-aţi crede pe cuvânt? Poate că da, poate că nu…

Şi nu este vorba de cine ştie ce „scriere liniară” sau „tabele de plumb, ba nu, au fost de aur”, falsuri grosolane, în general, menite să arunce în derizoriu adevărul.

Este foarte convenabil pentru anumite interese străine să nu ştim cine suntem şi ce pământuri stăpâneam. Că ne tragem din nişte analfabeţi… primitivi!

Aţi văzut poate filme de aventuri, în care eroul îşi pierde memoria. Dar un amănunt, ceva, face să-și reamintească ceva din abilitățile lui, să pună jos vreo cinci hoţi în trei mişcări, sau să conducă o navă stelară. Încet, încet îşi reaminteşte cine a fost şi salvează tot Pământul, ba și Galaxia!

 

Deocamdată noi suntem la stadiul când ne-am pierdut memoria…

 

Dar o să continui mâine, acum mă duc la Castrul Roman să văd dacă nu sunt ceva flăcărui albastre… sau, mai departe, în munte, la Slon, care se pare că era o „davă”, o cetate dacică, poate chiar un oraş, care păzea peştera sacerdoţilor. De fapt, nu o să mă duc, este frig și plouă. O să mă uit la un film și apoi o să caut DVD-ul cu programele de generat fractali. Ce sunt fractalii? Aveți unul în fotografia din titlu. Definiția mea este că un fractal este reprezentarea grafică a unor funcții complexe de matematici superioare, care au particularitatea repetării la infinit al aceluiași model. Tot îl pomenim astăzi pe Benoit Mandelbrot, părintele fractalilor. Adică a unor funcții sparte, nedefinite, ciudate, dar foarte frumoase ca reprezentare grafică. Pentru mine fractalii, eleganta teorie matematică a haosului, raportul de aur și șirul lui Fibonacci, reprezintă matematica naturală, expresia matematică a descrierii Naturii, a Vieții și a Universului. De exemplu Calea Lactee, o galaxie în spirală, respectă cu sfințenie șirul lui Fibonacci, dar și o mulțime Julia. La fel ca spirala ADN, cochilia melcilor, sau o frunză de ferigă. Bun matematician este Dumnezeu!

 

Să nu confundați matematica cu numerologia, ”această scamatorie după o masă grea” după cum spunea Vincent Lopez, mare, dar mare numerolog și șef de mare orchestră, după cum nu trebuie să confundați cu nimic faptul că mai avem speranța zilei de mâine, doar este o altă zi!

 

 

 

☼    ♂    ♀                HOROSCOP   20 noiembrie 2019

 

 BERBEC  Trebuie să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare.  De asemenea, lămureşte detaliile contractuale şi aspectele legale ale posesiunilor comune! Excepţia zilei de astăzi, adică o problemă grea sau un necaz mic, o poţi rezolva uşor sau duce la bun sfârşit, nu te mai îngrijora degeaba. Rezervă, în zona sau domeniul în care ai decizie, ziua numai activităţilor de rutină. În ceea ce priveşte relaţiile sentimentale astăzi ai nevoie mai mult decât oricând, sigur, în săptămâna aceasta, de sprijinul partenerului. Eşti într-o perioadă sensibilă şi de aceea trebuie să te bazezi pe oamenii pe care îi iubeşti.

TAUR   Nu pune căruţa înaintea boilor, ai răbdare, nu te repezi! O veste primita spre sfârşitul zilei te face să speri, dar aşteaptă confirmarea! Totuşi, stelele spun că s-ar putea să ai noroc! Viziunea, filozofia ta de viaţă, conservatoare adesea, doar eşti un semn de pământ, este astăzi apreciată atât la birou, la serviciu, sau unde îţi desfăşori activitatea, fie acasă. Oamenii au din ce in ce mai multă nevoie de lucruri şi idei concrete, stabile, de repere fixe pe care să se sprijine în haosul acesta care ne înconjoară. Tradiţia este unul dintre punctele de sprijin. O după-amiază relaxantă, după o dimineaţă incertă şi obositoare.

GEMENI    Poziţia lui Mercur, în Scorpion, astăzi, pe seară, revine în mișcare directă,  indică să dai atenţie comunicării, mai ales în domeniul sentimental. Astăzi propriile idei pot să-ţi fie de folos, trebuie, doar, să le exprimi cu claritate! Rigoarea logică şi tenacitatea de care rareori dai dovadă, totuşi, astăzi, te ajută să convingi. Dinamica procesului pe care îl desfăşori te poate scoate uşor din domeniile în care eşti stăpân. Evită să derapezi, ca să nu fi ridicol. Seara, dă curs comodităţii şi dorintei de confort, relaxeaza-te puţin, pentru că ai o perioada viitoare puţin comoda.

RAC   Aspectele Lunii îţi întăresc voinţa şi îţi dau idei bune. Pune-ţi lucrurile în ordine, atât bunurile materiale cât şi sentimentele, fă-ţi un plan pragmatic, viitorul dă buzna peste tine!  Mănâncă sănătos, mănâncă natural – nu uita de miere, iaurt şi seminţe – cele trei coloane, cei trei stâlpi, ai vieţii sănătoase şi lungi, după cum se spune în Tibet. Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci. Nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile să se rezolve singure!

 LEU  Zi indicată pentru cumpărături sau achiziţii minore. Posibile mici dureri de cap, la propriu şi la figurat, pe fondul unui Soare, patronul tău, aspectat complex în Scorpion. Seară culturală! Stelele spun că variaţiile bruşte de presiune, temperatură şi umiditate sunt duşmanii tăi cei mai mari. După tine însuţi, bineînţeles, care fumezi cam mult şi nu te odihneşti suficient – ba, în ultimul timp te şi enervezi aiurea … Inima, of, inima… Gata cu imprudenţele! Fii conservator în idei şi reţinut în exprimare. Atenţie la regimul alimentar şi redu numărul de ţigarete. Oricum se scumpesc şi ele şi medicamentele, aşa că nu este nicio afacere să cheltuieşti dublu!

FECIOARA  Pe fondul unor aspecte favorabile, a eforturilor trecute, ai o zi bună. O zi plăcută şi optimistă, cu unele veşti bune din partea celor dragi, mai ales din partea prietenilor şi familiei. Trebuie să fii liniştit şi calm cu toate că stelele şi mai ales Luna, în descreştere, te împung ca să-ţi mărească stresul cotidian. Principiile negative trebuie arse, consumate. Sala, sauna, masaje, dar şi ceaiuri liniştitoare (neapărat plante din România)!.

BALANŢA  Dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Astăzi fă-ţi o imagine care să corespundă preferinţelor anturajului. Ceea ce este important pentru tine este să placi celor din jur!  Este un timp excelent să demonstrezi că banul nu conteză când este vorba să te simţi bine – să te duci la sală, la sauna, să faci masaj cu ulei de cocos, să dansezi la lumina lumânărilor şi să mănânci bine dar nu mult.

SCORPION   Astăzi, zi de austeritate, încearcă să nu scoaţi niciun ban din buzunar. Cheltuielile făcute poţi să le treci direct la pagube. Limitează-te la activităţile obişnuite, nu ieşi din rutina ta! Evită băncile. Astăzi, nu lua şi nu da bani cu împrumut. Nu uita de promisiunile facute. Aspecte profitabile, mai ales în domeniul relaţiilor umane. Foloseşte în mod creator o veste sau o informaţie de la prieteni sau din presă, care, pe termen lung, îţi poate aduce oarece profit.

SĂGETĂTOR   Reuşeşti să te strecori printre problemele cotidiene! Chiar mai mult, reuşeşti să convingi unele persoane, potenţiale ostile, prin argumente şi un dialog din care nu lipseşte umorul! Ascultă şi ia aminte. Fii precis, concis şi eficient. Evită discuţiile cu anturajul apropiat despre viitor. Nu uita că viitorul şi trecutul sunt categorii filozofice – trăim tot timpul în prezent. Atenţie la o posibilă dispută în familie sau în anturaj cu partenerii sau colegii. Nimic neplăcut, însă, simple opinii!

CAPRICORN   Aspectele îţi dau câştig de cauză, ai o zi bună. Atât în domeniul sentimentelor, cât şi în carieră, profesie, meserie, ba şi la bani. Totuşi, nu exagera, că nicio minune nu durează mult! Pe de altă parte simţi o mişcare centrifugă de izolare, mai ales în a doua parte a zilei, pe seară, o nevoie de singurătate şi solitudine în care vântul pustiului să-ţi vindece rănile sufleteşti. Cele două tendinţe sunt în echilibru dinamic şi de aceea probabil că vei trece succesiv prin stări similare cu cele descrise. Pe total, însă, o zi bună!

VĂRSĂTOR Fii mai ordonat, cu lucrurile şi mai ales cu sentimentele! Astăzi, dinamica planetelor te avantajează în dragoste şi relaţiile sociale, dar este mai puţin favorabilă la bani şi carieră. Uită un pic de convenţiile sociale, de obligaţii şi de vorbe… Confiscat de toate aceste acte reflexe ai uitat tocmai de tine… Ai impresia că ceea ce faci tu hotărăşti? Oare? Nu eşti cumva marioneta momentului? Nu faci cumva ceea ce trebuie să faci? Ai uitat de tine, dragă prietene şi stelele sancţioneză acest lucru… Acum că ţi-am adus aminte că exişti poţi începe cu adevărat să trăieşti din plin. Succes!

PEŞTI   Eşti în formă, dar trebuie să eviţi excesele, în special efortul fizic.  Ceva se intamplă în anturajul tău… Trebuie neapărat să aflii despre ce este vorba: nuntă, botez, divorţ, emigrare!  Din nou ţi se cere ajutorul. Toată perioada, toată ziua, stă sub semnul unei schimbări de program, de direcţie, mai mult o schimbare tactică decât o manevră startegică. Nu te lua imediat după semnalele de pe piaţă. Ceva-ceva te irită ca un taco prea condimentat! Familia, prietenii, anturajul… Parcă se ascunde ceva de tine! Chiar așa?