În Irak, Erdogan îi vizează pe kurzii sirieni aliați cu Washingtonul

În Irak, Erdogan îi vizează pe kurzii sirieni aliați cu Washingtonul Sursa foto: Kremlin

Mazloum Abdi, comandantul șef al Forțelor Democratice Siriene (SDF), a scăpat nevătămat dintr-un atac al dronelor turcești în nordul Irakului. Vânătoarea turcilor de rebeli kurzi nu cunoaște granițe. Dar atacul lansat vinerea trecută pe aeroportul internațional din Suleymanieh, din regiunea autonomă kurdă din nordul Irakului, a încălcat o nouă linie roșie.

Un convoi de cinci vehicule care transporta înalți oficiali kurzi sirieni a fost într-adevăr vizat de o rachetă trasă de o dronă.

"Atacul a avut loc în apropierea convoiului nostru care ne ducea înapoi la aeroport", a confirmat Ilham Ahmed, șeful Consiliului Democrat Sirian, pentru presa online "Al-Monitor". În principal în convoi se afla Mazlum Abdi, comandantul șef al SDF – forța de luptă a Administrației Siriei de Nord-Est (AANES), dominată de kurzi, și principalul aliat al coaliției internaționale anti-jihadiste.

Acesta se afla în Suleymanieh, una dintre rarele sale ieșiri din cetatea sa din Rojava – Kurdistanul de Vest – pentru contacte cu autoritățile politice locale și cu oficialii americani. De asemenea, alături de oficialii kurzi se aflau trei militari americani, potrivit "Wall Street Journal". Drone turcești au fost detectate în zonă imediat după incident, confirmă surse militare. Ministerul turc al Apărării a negat orice implicare în atentatul cu bombă. Dar este adevărat că, mai presus de toate, MIT, serviciile turcești de informații, sunt cele care supraveghează operațiunile împotriva rebelilor kurzi din regiune. MIT are propriile drone armate și operează în mod autonom, sub autoritatea exclusivă a președintelui Erdogan.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Este o acțiune desfășurată pe un aeroport civil, pe teritoriul suveran al Irakului, și care încalcă în mod deschis dreptul internațional", reacționează Nuri Mahmud, purtătorul de cuvânt al YPG (Unitățile de Protecție a Poporului), membru al filialei gherilelor kurde din PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), care se afla în trecere prin Paris la momentul atacului. "Comandantul nostru șef a fost la Suleymanieh pentru o vizită de lucru, inclusiv discuții cu partenerii noștri în contextul cooperării antiteroriste", a explicat, marți, acest oficial.

"Nu este prima dată când suntem vizați astfel”

Întâlnirile de coordonare ale coaliției anti-jihadiste au loc în mod regulat la o bază americană din regiunea Suleymanieh. "Nu este prima dată când suntem vizați astfel. Câțiva dintre ofițerii noștri au fost deja uciși în acest mod la Rojava [regiunea kurdă a Siriei]. Și prezența soldaților americani nu îi oprește. În noiembrie anul trecut, loviturile turcești au vizat o bază americană din Tall Tamer și câțiva dintre camarazii noștri au murit", a spus purtătorul de cuvânt.

La mijlocul lunii martie, un accident de elicopter a scos la iveală trecerile discrete ale oficialilor kurzi între teritoriul sirian și aeroportul din Suleymanieh. Nouă luptători kurzi din forța anti-jihadistă au murit în accident, inclusiv comandantul lor Sherwan Kobane. Turcia a fost emoționată să constate că "teroriștii PKK" ar putea beneficia de un "culoar aerian" între cele două zone. Ankara s-a îngrijorat mai ales de dezvoltarea contactelor politice între kurzii sirieni și reprezentanții PUK (Uniunea Patriotică din Kurdistan), una dintre cele două facțiuni principale kurde din Irak, care deține regiunea Suleymanieh. Ca măsură de răzbunare, Turcia a decis, la începutul lunii aprilie, să-și suspende toate zborurile către Suleymanieh.

Atacul cu drone din 7 aprilie nu a provocat victime, iar Mazloum Abdi a scăpat nevătămat din această tentativă de asasinat, care "nu este prima", a spus el. Racheta s-ar fi scufundat adânc în pământ înainte de a exploda, prevenind alte daune. De ani de zile, Ankara urmărește ceea ce consideră a fi un "lider terorist", membru al PKK și fost tovarăş de călătorie al lui Abdullah Öcalan. Turcia, care de treizeci de ani are baze militare permanente în regiunea kurdă a Irakului, și-a intensificat operațiunile împotriva taberelor de antrenament ale PKK și împotriva sprijinului său logistic.

Guvernul irakian a cerut scuze Turciei a doua zi după incident. Bagdadul a spus că "nu există nicio bază legală pentru intimidarea civililor sub pretextul prezenței pe teritoriul irakian a unei forțe ostile Turciei". Într-un comunicat, președinția irakiană a cerut Ankarei "să-și asume responsabilitățile și să emită scuze oficiale". Dar, odată cu apropierea alegerilor - prezidenţiale şi legislative -, care trebuie să aibă loc pe 14 mai, presiunea Turciei se va întări, se îngrijorează la rândul său Nuri Mahmoud, purtătorul de cuvânt al YPG. Erdogan ar dori să poată atârna încă un cap pe tabla lui de vânătoare. (Rador)