Sezon de concursuri private în şcolile de stat. Elevii, în goană după premii încă din clasa I

Sezon de concursuri private în şcolile de stat. Elevii, în goană după premii încă din clasa I

Elevii claselor I participă la concursuri şcolare când nici nu ştiu bine să ţină stiloul în mână. Competiţiile fură din timpul de joacă, dar îi fac luptători.

Cangurul, Euclid, Comper, concursurile Fundaţiei de Evaluare în Educaţie, Eurojunior  - sunt doar câteva din zecile de competiţii organizate în şcoli începând cu clasele mici. Copiii ambiţioşi, împinşi de la spate de părinţi ce-şi doresc performanţă, ajung să participe la concursuri cu detaşarea cu care merg în supermarket. Este cazul Anei, o fetiţă care învaţă într-o şcoală din Capitală.

Este în clasa a VIII-a, iar de la începutul clasei I şi până acum nu a ratat niciun concurs Euclid, Arhimede, Cangurul, chiar dacă acest lucru a presupus sacrificarea weekend-urilor. A primit diplome, medalii, premii, iar toate acestea au stimulat-o să înveţe mai mult. Ana e "abonată" şi la olimpiade, aşa că aceste competiţii o pregătesc pentru cele mai mari. Georgiana are o fetiţă în calsa a doua la o şcoală din sectorul 5 care a participat la majoritatea concursurilor şcolare private organizate până acum. „Nu sunt stresante, sunt chiar binevenite. Mi s-a părut greu unul dintre concursurile Euclid, la care de fapt s-au greşit subiectele (li s-au dat subiecte pe care nu le făcuseră încă), iar notele iniţiale au fost modificate ulterior din această cauză. La acel concurs nu am mai înscris-o”. Diplomele contează

Participarea la un concurs precum Cangurul, competiţie cu şase milioane de participanţi în întreaga lume, e o şansă pentru ca cei mici să vadă matematica şi altfel decât în manual. "Subiectele sunt amuzante, atractive, este o matematică aplicată, pe care nu o regăsesc în predarea la clasă", spune Boris Singer, preşedintele Fundaţiei de Integrare Europeană "Sigma"- organizator al concursului Cangurul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Extinderea competiţiilor şcolare la clasele foarte mici a fost impulsionată de schimbarea legii educaţiei. "Noua lege prevede că portofoliul educaţional va fi foarte important la admiterea la liceu, aşa că diplomele acestea contează", spune Iuliana Ene, director al concursului Comper.

Fără presiuni asupra elevilor

Psihologul Laura Lupaşcu este de părere că părinţii trebuie să încurajeze participarea la competiţii, dar să le explice celor mici că experienţa este mai importantă decât rezultatul. "Când se fac presiuni asupra copiilor, când părinţii se arată dezamăgiţi de rezultate, ei vor fi stresaţi şi frustraţi". Psihologul spune că obsesia pentru premii, susţinută de părinţi, îi poate face pe cei mici aroganţi şi ajung să-şi desconsidere colegii. "Portofoliul educaţional va fi foarte important pentru admiterea la liceu, aşa că diplomele acestea contează.“ IULIANA ENE, director al concursului Comper

CÂŞTIGURI

Premiaţi cu excursii în străinătate

Concursurile şcolare se organizează pe baza unui protocol încheiat cu Ministerul Educaţiei. Acesta prevede că organizatorii nu au voie să oblige în niciun fel profesorii şi copiii să participe la competiţii. De asemenea, conform acordului, o parte din banii strânşi din taxele de participare intră în bugetul şcolilor. Fiecare participant plăteşte o taxă de 10-25 de lei, iar culegerile pe care le cumpără pentru a se pregăti pentru concurs costă în jur de 20 de lei. Ministerul Educaţiei nu controlează conţinutul probelor de concurs, această responsabilitate revenind organizatorilor. Competiţiile sunt organizate cu sprijinul profesorilor din şcoli, care, implicânduse, îşi sporesc şansele de a obţine gradaţie de merit. Premiile pe care le primesc elevii variază de la diplome şi medalii, până la laptopuri, telefoane şi excursii în străinătate. Anual, organizatorii concursului Cangurul premiază cei mai buni 200 de copii cu tabără în afara ţării.

COMPETIŢIE. Cei mai buni participanţi primesc premii