În Franţa este criză de medici: Primarii „interzic” cetăţenilor să se îmbolnăvească
- Antonia Hendrik
- 22 februarie 2020, 21:12
Carenţele şi ineficienţele sănătăţii publice nu privesc doar periferiile Franţei, ci este o chestiune de urgenţă naţională.
Cetăţenii din 9 localităţi din districtul Sarthe au hotărât, relatează BBC, să atragă atenţia guvernului asupra problemelor din sistemul de sănătate publică din micile localităţi, scriinnd împreună o ordonanţă.
Se „interzice” cetăţenilor „să fie victimele unor accidente” şi „să creeze probleme de sănătate”, atât de gravă este situaţia, iar oameni cu adevărat dependenţi de tratamente, au o singură posibilitatea, de „a merge la Paris” pentru a se bucura de spitale demne de acest nume. Tot în ordonanţa cu pricina, pe baza celor decise de primarii celor 9 centre rurale ale Franţei transpare şi o profundă nemulţumire faţă de guvern, care după părerea lor nu mişcă un deget pentru a rezolva vechi probleme ale structurilor sanitare prezente în locuri mai periferice ale ţării: lipsa de medici şi infirmieri, locuri în spitale insuficiente, închiderea micilor ambulatorii.
Cel care a apărat această ordonanţă şi a remarcat situaţia dramatică a sănătăţii franceze din vestul ţării, este Dominique Dhumeaux, preşedintele asociaţiei localităţilor rurale din Sarthe. Acesta, citat de BBC, a spus că "ordonanţa" doreşte să denunţe dispariţia sănătăţii statale în micile localităţi: „Dorim să alertăm autorităţile guvernamentale privind lipsa de medici. Aici este vorba de supravieţuirea noastră, pe pământul nostru. Executivul trebuie să înfrunte pieptiş o astfel de problemă”.
Pentru a desena un cadru mai clar al urgenţei sanitare în Sarthe, Dhumeaux pune la dispoziţia postului BBC şi anumite date: mai bine de 70.000 de persoane din cei 560.000 de rezidenţi ai departamentului în chestiune n-au acces la nicio structură sanitară apropiată. Spitalele rămase în zonă, a continuat primarul, sunt departe şi greu de ajuns la ele, condamnând de fapt oamenii aflaţi la periferia Franţei să trăiască fără a avea dreptul concret la sănătate.
Nemulţumirile privind sistemul de sănătate sunt scoase la iveală şi de un sondaj realizat anul trecut, în care 4 francezi din 10 ar fi renunţat să se trateze din pricina interminabilelor litse de aşteptare, dezvăluie BBC