În Dubai, mai rău ca la Colectiv. SUTE de zgârie-nori ar putea SĂ ARDĂ oricând. EXPERT: ”Nu au fost respectate nici cele mai elementare norme” | GALERIE FOTO

În Dubai, mai rău ca la Colectiv. SUTE de zgârie-nori ar putea SĂ ARDĂ oricând. EXPERT: ”Nu au fost respectate nici cele mai elementare norme” | GALERIE FOTO

Infernul de la hotelul Address, luxosul hotel de 63 de etaje care s-a făcut scrum în seara de Revelion, nu a fost și nu va rămâne un accident izolat. Alte sute de construcții uriașe din Dubai sunt în pericol să ardă ca niște căpițe de fân, avertizează un expert în prevenirea și stingerea incendiilor.

”Din fericire, incendiul nu a provocat pierderi de vieți omenești. Dar această nenorocire se va produce mai devreme sau mai târziu. Este doar o problemă de timp. Fatalitatea va lovi în cele din urmă aceste structuri cu fațade realizate din materiale combustibile”, avertizează britanicul Phil Barry, expert-consultat în prevenirea și stingerea incendiilor, cu o experiență de peste 30 de ani în domeniu. Acesta este convins că cel puțin 70% din zgârie-norii din Dubai prezintă un risc ridicat din cauza placării, la exterior, cu matriale ușor inflamabile și care nu au fost ignifugate.

Expertul britanic a mai explicat că inspecțiile și controalele de securitate sunt adesea superficiale și îndoielnice atât fie pentru că sunt conduse de expați cu slabă calificare profesională, fie pentru că proprietarul clădirii are importante conexiuni politice iar autoritățile sunt nevoită să închidă ochii la toate neregulile sesizate.

”Regula de bază este ca, la exterior, orice clădire mai înaltă de 30 de metri să fie construită din materiale ignifuge pentru că nu te mai poți lupta cu focul la înălțimea asta. Nici o scară din pompieri din lumea asta nu poate fi mai înaltă de atât. Un număr covârșitor din clădirile ridicate în Emirate au ignorat cu desăvârșire acest aspect”, mai dezvăluie Phil Barry într-un amplu interviu pentru The Telegraph.

Publicația britanică scrie însă că e destul de greu să-i consiliezi pe turiștii care merg la Dubai sau în alte locații de pe teritoriul Emiratelor Arabe care sunt acele hoteluri cu risc ridicat din acest punct de vedere. ”E greu să aprecizi doar privind o clădire”, admite expertul britanic în prevenirea și stingerea incendiilor.

Barry Greenberg, asociat la firma de consultanță Ahmad Bin Hezeem & Associates LLP din Dubai, explică într-o amplă analiză de ce – chiar dacă situația este cum nu se poate mai riscantă - nu mișcă nimeni nici un deget în fabulos de bogatul Dubai pentru diminuarea riscurilor și armonizarea construcțiilor cu regulilele de siguranță în vigoare. Pentru că patronii, proprietarii etc ar trebui să scoată milioane și milioane de dolari din buzunare pentru rezolvarea acestor probleme și, bineînețeles, nu sunt dispuși s-o facă, conchide Greenberg.

Incendiul de la clădirea-turn Addrees, construcție impresionantă de 63 de etaje, inaugurată în 2008, cu sute de camere de hotel și apartamente private de lux, este al treilea incident major de acest fel produs la Dubai din 2012.

Cel puțin 16 persoane au fost rănite după ce focul izbucnit în seara de 31 decembrie, la etajul 20, s-a extins cu repeziciune și a curprins aproape întreaga clădire, sute de oameni îmbulzindu-se spre ieșire.

Limbile de foc au cuprins pe exterior aproape întreaga clădire aflată în apropiere de faimoasa Burj al-Khalifa, cea mai înaltă construcție din lume. Incendiul a pornit de pe o terasă de la etajul 20, la 21.30, ora locală, iar la 23.00 focul cuprinsese aproape întreaga suprafață a uriașei clădiri în ciuda eforturilor pompierilor de a stăvili impresionanta vâlvătaie. Ministerul Afacerilor externe precizează că niciun român nu se află printre victime.

CNN scria vineri că, potrivit unei surse, întregul dezastru ar fi fost declanșat de niște draperii care au luat foc la etajul 20. Autoritățile (încă) investighează cauzele nenorocirii și nu s-au pronunțat în această privință precizând doar că nu este exclusă nici varianta unui atac terorist, deși nu au găsit nicio dovadă în acest sens. Vineri dimineață, din corpul uriașei clădiri continua să iasă un fum dens, dar autoritățile susțineau că focul este sub control.

Corespondentul CNN în limba spaniolă, aflat în incinta unuia din restaurantele hotelului care a ars, spune că mai întâi s-a auzit o explozie. A crezut că sunt artificii sau petarde. ”Apoi, brusc, toată lumea a început să fugă și să țipe”, a declarat acesta.

 

Ne puteți urmări și pe Google News