În cuibul şoimului maltez

În cuibul şoimului maltez

Insula unde Europa întâlneşte Africa şi Orientul îi atrage pe turişti cu „7.000 de ani de istorie“.

Cu maşina, o traversezi de la nord la sud în cel mult o oră şi jumătate, dar pentru a-i descoperi „comorile“ ai nevoie de câteva zile. Nu are mai mult de 400.000 de locuitori, însă găzduieşte în fiecare an de trei ori mai mulţi turişti. Insula din mijlocul Mediteranei scoate la iveală un amestec misterios de influenţe arabe, britanice şi mediteraneene. Malta e pământul pe care cavalerii ioaniţi l-au primit drept recompensă, în 1530, de la Carol Quintul.

Din avion, arhipelagul maltez îşi prezintă privirilor curioase cele cinci insuliţe a căror suprafaţă totală nu depăşeşte 316 kilometri pătraţi. Odată ajuns pe pământ maltez, istoria începe să-şi depene firul, iar semnele diferitelor civilizaţii ce-au debarcat aici pot fi „citite“ peste tot, indiferent că este vorba despre străduţele înguste, clădirile vechi din oraşele-cetăţi de pe insulă, ori despre limba malteză pe care o auzi la tot pasul.

Şi cum turismul susţine întreaga economie locală, maltezii se pricep de minune să le arate străinilor urmele celor „7.000 de ani de istorie“ a insulei. De la templele neolitice, care sunt cu 1.000 de ani mai „bătrâne“ decât Piramidele de la Giza, şi până la capitala insulei, Valletta, oraş care se află pe lista Patrimoniului UNESCO, turistul dornic de experienţe culturale nu are timp să se plictisească. Fără plaje cu nisip

De fapt, Malta poate fi trecută mai degrabă pe lista destinaţiilor turistice recomandate celor care preferă o vacanţă activă. Asta pentru că insula nu le oferă turiştilor plaje cu nisip fin, şezlonguri şi umbreluţe, ci ţărmuri stâncoase, cu câţiva metri de pietricele pe post de nisip. Chiar şi cele mai luxoase staţiuni, cum ar fi Paceville, St. Julian’s sau Sliema, n-au astfel de plaje.

Doar câteva dintre hotelurile şi resorturile de cinci stele au miniplaje private, unde oaspeţii pot sta pe şezlonguri şi se pot bucura de apa limpede a Mediteranei. În schimb, aproape toate hotelurile au piscină interioară. Singura plajă cu nisip, Golden Beach, este situată pe coasta de vest a Maltei. Nisip fin se găseşte şi pe plaja din Laguna Albastră, de pe insula Comino, unde se poate ajunge cu o barcă de pasageri, care pleacă din Cirkewwa. Drumul pe mare durează cam 20 de minute, iar biletul costă 5 euro. Capitala cavalerilor ioaniţi

Oraşul cavalerilor ioaniţi, botezat după numele Marelui Maestru al ordinului, Jean la Vallette, a fost construit după înfrângerea armatelor otomane în secolul al XVI-lea. Clădirile construite în stil baroc şi străduţele înguste, ce coboară spre mare, conferă oraşului fortificat un aer aparte. Zidurile groase de piatră gălbuie înconjoară Valletta ca un brâu, singura intrare în oraş fiind pe sub o poartă impresionantă, flancată de şanţuri adânci de apărare. În inima oraşului, Grand Master’s Palace povesteşte despre cei 270 de ani de influenţă politică şi economică a cavalerilor maltezi. Vizitatorii dornici să-i admire bogăţiile pot avea totuşi surpriza să găsească uşile închise deoarece aici func- ţionează în prezent Preşedinţia şi Parlamentul.

La doar câţiva paşi distanţă, turiştii sunt întâmpinaţi de o bijuterie a arhitecturii baroce, ridicată tot de cavalerii ioaniţi: St. John’s Co-Cathedral. Podeaua catedralei este împânzită de 369 de pietre funerare din marmură, iar picturile lui Caravaggio încântă privirile vizitatorilor. La ieşirea din catedrală, Triq Il-Merkanti îi întâmpină pe străini cu o mulţime de suveniruri: de la iconiţe din argint până la vederi cu peisaje mirifice din Malta. Templele neolitice

Lista destinaţiilor turisticoculturale din Malta cuprinde neapă rat şi templele neolitice de la Hagar Qim, situat în partea de sud-vest a insulei, şi de la Ggantija, din Insula Gozo. Ambele situri arheologice datează din mileniul al III-lea înainte de Hristos şi fac parte din Patrimoniul UNESCO, fiind considerate cele mai vechi construcţii din lume care încă rezistă. În apropiere de templul de la Ggantija, o altă frântură de istorie poate fi descifrată. Maltezii se mândresc cu faptul că pe Insula Gozo se află Peştera lui Calypso, unde Ulise a fost ţinut prizonier timp de şapte ani. „Festa“ focurilor de artificii

Staţiunile de lux din zona de nord-est a insulei par să se trezească la viaţă abia în pragul înseră rii, în timp ce răsăritul soarelui vesteşte vremea odihnei. În Paceville, pe o singură străduţă peste 20 de cluburi şi discoteci îşi îmbie în fiecare seară clienţii cu cele mai trendy ritmuri muzicale. După ora 20.00, barurile şi pub-urile se animă brusc de englezi, italieni, ru- şi, olandezi sau români, iar cluburile se închid abia în zori. Dacă vreţi să vedeţi cum se distrează maltezii obişnuiţi, participaţ i la o „festa“.

Fiecare sat din Malta are o astfel sărbătoare, în organizarea căreia se implică întreaga comunitate. Case şi străzi decorate în culorii vii, concerte ale fanfarei locale, tonete cu mâncare şi băutură şi, mai ales, focuri de artificii. Pentru maltezi, „festa“ este ocazia de a-şi arăta măiestria în privinţa focurilor de artificii, iar fiecare sat vrea să organizeze cel mai impresionant spectacol. Pentru străini, „festa“ pare un fel de Revelion sărbătorit în fiecare weekend în câte o localitate. Puzzle de influenţe

Malta îşi vinde la maximum istoria şi vestigiile lăsate de fiecare civilizaţie care i-a trecut pragul, oferă azurul Mediteranei la pachet cu stâncile colţuroase de origine vulcanică şi luxul staţiunilor de cinci stele, alături de arhitectura barocă a cavalerilor maltezi. Dar cel mai mult surprinde prin amestecul său insolit de seriozitate britanică, poftă de viaţă tipic mediteraneeană şi limbajul aspru împrumutat de la arabi. Un loc unde Europa s-a întâlnit cu Africa şi Orientul şi au creat un cuib pentru diversitatea şoimului maltez.

NU RATA! „Oraşul Tăcerii“. Mdina e vechea capitală a Maltei, unde nobilimea locală s-a retras după venirea cavalerilor. Oraşul se află pe cea mai înaltă colină din centrul insulei şi e un labirint de străzi înguste, presă rate cu biserici şi palate. Accesul maşinilor în Mdina este permis doar pentru cei 300 de locuitori. Biserica „Sf. Maria“. Mosta e un orăşel celebru datorită domului Bisericii „Sfânta Maria“, considerat al treilea ca mărime din Europa. De altfel, biserica are o poveste „miraculoasă“. În 1942, o bombă a lovit domul, a ajuns în interior şi a stră- bătut întregul lăcaş, fără a exploda. În biserică se aflau în acel moment peste 300 de persoane, care se rugau. O replică a acelei bombe e păstrată în sacristia bisericii. Blue Grotto. În apropiere de sătucul Wied Iz-Zurrieq se află Grota Albastră, o peşteră în peretele stâncos al insulei unde apa este de un albastru pur. În apropiere sunt încă trei peşteri, unde culorile florei subacvatice sunt reflectate de apa mării. Se poate ajunge doar cu barca, iar o călătorie de 20 de minute costă 7 euro. Grand Harbour. Portul natural Grand Harbour din Valletta e folosit încă din antichitate. Din Grădinile Upper Barracca poate fi admirată panorama portului, dar şi cele trei oraşe aflate vizavi de Valletta: Vittoriosa, Senglea şi Cospicua.

UTILE

> De la 1 ianuarie, euro a devenit moneda oficială a Maltei.

> Magazinele se deschid la ora 9.00, iar între orele 13.00 şi 16.00 sunt închise. Muzeele au program în general până la ora 16.00. Duminica, magazinele şi muzeele sunt închise.

> Există autobuze către toate oraşele de pe insulă. În funcţie de distanţă, un bilet costă minimum 0,5 euro şi poate fi cumpărat de la şofer.

> Dacă vreţi să închiriaţi o maşină e bine de ştiut că în Malta se circulă pe stânga. Preţurile încep de la 13 euro pe zi.

> Multe hoteluri cer cartea de credit sau o garanţie de 50 de euro pentru servicii suplimentare, cum ar fi minibar, canale pay TV sau telefon. Dacă nu aţi apelat la aceste servicii, suma respectivă se returnează.

> Pentru echipamentele electronice aveţi nevoie de adaptor. Poate fi procurat de la recepţia hotelului.

> Dacă aveţi rău de mare sau n-aţi mai fost într-o croazieră, e indicat să evitaţi turul insulei cu vaporaşele.

OFERTE > Un sejur la un hotel de cinci stele din Valletta ajunge la 704 euro de persoană, în perioada iulie-august. Oferta agenţ iei Malta Travel cuprinde şase nopţi de cazare, mic dejun, bilet de avion cursă charter şi transfer aeroport. Nu este inclusă taxa de aeroport de 89 de euro de persoană.

> Malta, 640 euro. Oferta include şase nopţi de cazare cu demipensiune la un hotel de patru stele din St. Julian’s, transport cu avionul şi asistenţă turistică. Nu este inclusă taxa de aeroport Agenţia Peter Express (peterexpress.ro).

PREŢURI > o sticlă de 0,5 litri cu apă plată: 0,7 - 1,5 euro

> o cutie de 0,33 litri de Fanta: 1 euro

> o cafea: 0,75 - 1,3 euro

> o masă la o terasă pe malul mării (fără băuturi alcoolice): 14 euro

> tortilla (la un fast-food): 3 euro

> o bere la halbă: 1,5 - 4 euro

> un bilet de intrare la templele megalitice: cam 5 euro

> o sticlă de 0,33 litri de lichior tradiţional de cactus: 5 euro

Ne puteți urmări și pe Google News