În ce condiţii o activitate independentă poate fi reconsiderată ca dependentă
- Ana Bâtc ă
- 22 august 2011, 15:55
Guvernul face o nouă încercare de lămurire a prevederii contorversate privind diferenţa dintre activitatea independentă şi cea dependentă desfăşurată în special de persoanele fizice şi persoanele fizice autorizate (PFA) în baza unor contracte de colaborare sau prestări servicii.
Activităţile considerate independente, desfăşurate în baza unui contract sau raport juridic, au fost puse sub semnul întrebării pentru prima dată în luna iunie 2010.
Atunci, ordonanţa de urgenţă 58/2010 prevedea că orice activitate poate fi reconsiderată ca fiind dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
"a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru; b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă şi altele asemenea; c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu; d) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură; e) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit; f) orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii".
În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale urmau să fie recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. Se aplicau regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii.
Aceste reglementări prevedeau ca fiecare persoană care desfăşoară o activitate dependentă, indiferent de forma contractului, să-şi plătească singură contribuţiile sociale, ceea ce a determinat cozi şi aglomeraţie la casele de pensii în perioadele de depunere a declaraţiilor.
Această problemă a fost rezolvată ulterior, prin ordonanţa de urgenţă 82/2010 care a reluat, cu unele modificări, definiţia activităţii dependente. Printre acestea, introducerea termenului "exclusiv" când vine vorba de folosirea bazei materiale a plătitorului de venit şi renunţarea la portiţa "orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii".
Prin ultimul proiect de modificare a Codului Fiscal, Guvernul vine cu o nouă definiţie a activităţii dependente:
"Orice activitate independentă desfăşurată în baza unui contract/raport juridic poate fi reconsiderată de către autorităţile fiscale ca activitate dependentă, aplicând principiul prevalenţei economicului asupra juridicului, în cazul în care activitatea nu îndeplineşte criterii pentru a fi considerată activitate independentă. Printre criteriile care definesc preponderent existenţa unei activităţi independente sunt: a) riscul pe care şi-l asumă contribuabilii; b) libera alegere a desfăşurării activităţii, a programului de lucru şi a locului de desfăşurare a activităţii; c) activitatea se poate desfăşura concomitent pentru mai mulţi clienţi; d) activitatea se poate desfăşura nu numai direct, ci şi cu personalul angajat de contribuabili în condiţiile legii."
Proiectul de ordonanţă a Guvernului preved că, în cazul în care între plătitorul de venit şi persoana fizică există un contract individual de muncă, precum şi un contract/raport juridic pe baza căruia se desfăşoară o activitate independentă, aceasta va fi reconsiderată de către Fisc ca activitate dependentă.
"Reconsiderarea poate fi efectuată de autorităţile fiscale indiferent dacă activitatea persoanei fizice pentru plătitorul de venit desfăşurată pe baza unui contract/raport juridic se realizează individual sau într-o formă de asociere", se mai arată în proiect.
Şi în acest caz, dacă o activitate independentă este reconsiderată ca fiind dependentă, se vor aplica aceleaşi taxe şi contribuţii ca în cazul salariilor.