Cu toții ne-am dorit la un moment dat să dăm câteva kilograme jos, însă, de cele mai multe ori, procesul de slăbit nu a fost la fel de rapid pe cât ne-am fi așteptat. Iată în cât timp poți scăpa de kilogramele nedorite și care sunt principalii factori care influențează procesul.
Dorința de a pierde cât mai multe kilograme într-un timp foarte scurt poate fi nesănătoasă pentru organism, atrag atenția specialiștii. Astfel cu cât slăbiți mai mult într-un timp extrem de scurt, cu atât șansele să puneți kilogramele la loc sunt mai mari.
Câte kilograme e indicat să pierdeți pe săptămână
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, oamenii ar trebui să urmărească o rată de pierdere în greutate destul de constantă, de aproximativ un kilogram sau două pe săptămână, deoarece în acest fel au mai multe șanse să mențină greutatea pe termen lung.
„Dacă doriți să mențineți rezultatele pe viitor, este recomandat să vă concentrați pe o pierdere în greutate lentă, dar sănătoasă, în care să pierdeți între un kilogram și două kilograme pe săptămână”, a precizat Wendy Lord, dietetician înregistrat la HealthReporter.
„Deși o astfel de călătorie este lentă, constanța ei va facilita dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, făcând mai puțin probabil să vă îngrășați din nou și, cel mai important, este mult mai sigură decât o pierdere rapidă în greutate”, a mai adăugat acesta.
Factorii care influențează pierderea kilogramelor
Sexul. Potrivit studiilor, bărbații pierd mult mai repede în greutate decât femeile. Aceștia au au o rată metabolică în repaus care este cu 5% până la 10% mai mare decât cea a femeilor de o statură similară.
De asemenea, femeile tind să aibă mai mult țesut adipos decât bărbații, însă acest lucru nu înseamnă că dacă urmează aceeași dietă nu vor avea rezultate.
Nivelul de hidratare. Hidratarea este un factor important atunci când vorbim de pierderea în greutate. Astfel, consumul apă cât mai multă ajută la reducerea controlului porțiilor și la creșterea lipolizei, descompunerea țesutului adipos.
Nivelul de activitate. Pierderea în greutate e influențată, bineînțeles, de efortul pe care îl depuneți atunci când faceți sport. O plimbare nu va avea aceleași rezultate ca o alergare. Este bine însă, să adăugați mai multe antrenamente de rezistență la rutina dumneavoastră. Ele vă vor ajuta să păstrați și să construiți mai multă masă musculară.
Somnul. Deși somnul nu arde prea multe calorii, este cunoscut faptul că acesta contribuie într-un mod semnificativ la păstrarea unui organism sănătos și odihnit. Rezultatele, atunci când faci sport, vor fi mai vizibile și mai rapide dacă ai corpul mereu odihnit.
Hormonii. Anumite tulburări hormonale vor avea un impact asupra ritmului de pierdere în greutate. Hipotiroidismul este un bun exemplu, o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni care stimulează metabolismul, ceea ce, la rândul său, poate favoriza creșterea în greutate, potrivit lapsihiatru.ro.