În aprilie, criza grâului

În aprilie, criza grâului

Brutarii avertizează că nu vor avea din ce să facă pâine în lunile aprilie şi mai. Întrucât importurile sunt foarte scumpe, procesatorii cer acces la grâul din rezerva de stat.

Piaţa românească a cerealelor se va confrunta în această primăvară cu un deficit de 250.000 de tone de grâu, cantitate care acoperă necesarul pentru panificaţie timp de o lună şi jumătate, două luni, avertizează patronatul de profil Rompan. Ca să nu scumpească pâinea, morarii şi brutarii vor să cumpere grâu din rezerva de stat, la preţul pieţei. Dacă ar procesa grâu din import, susţin ei, produsele de panificaţie, patiserie şi pastele s-ar putea scumpi cu 25%. Dacian Cioloş, ministrul agriculturii, respinge această variantă, pe motiv că nu este o practică europeană şi contravine mecanismelor economiei de piaţă. Rezerva are o altă destinaţie

„Statul ar putea scoate cantităţile necesare de grâu din rezerve şi ar putea să le vândă procesatorilor la preţul pieţei“, susţine Aurel Popescu, preşedintele Rompan. Conform acestuia, preţul actual al grâului la siloz este de 230 de euro/tonă, iar transportul îl ridică la 0,9 lei/kg în curtea morii. În replică, ministrul agriculturii Dacian Cioloş susţine că „rezerva de stat nu e făcută pentru intervenţie pe piaţă, ci pentru situaţii de urgenţă - dezastre, cutremure etc.“. În concluzie, o asemenea variantă nici nu poate fi luată în calcul. Prea scump din import

„Accesarea grâului de la rezerva de stat este privită într-un mod deformat în România. Procesatorii noştri au la dispoziţie aceleaşi mecanisme de piaţă ca şi ceilalţi procesatori europeni. Suntem pe piaţa europeană şi, prin eliminarea taxelor vamale la importurile extracomunitare, chiar pe piaţa mondială“, a mai adăugat Cioloş. Acesta susţine că nu există, în acest moment, niciun fel de control asupra stocurilor.

Repezentanţii procesatorilor atrag atenţia asupra faptului că nu se pot baza pe importuri, mai ales acum, când Rusia a instituit o taxă de export de 105 euro/tona de grâu. „Ar însemna să aducem grâu din spaţiul extraeuropean la preţuri de peste 300 de euro/tonă, care includ şi costurile de transport. Preţul se va regăsi şi în produsul finit“, mai spune Aurel Popescu. Pentru noi nu e o soluţie nici să aducem grâu din import, chiar din spaţiul extracomunitar, deşi Uniunea Europeană a eliminat taxele. ÎNGRIJORARE

Preţurile cerealelor lovesc ţările sărace

Preţul în creştere al cerealelor, în special al grâului şi porumbului, este un motiv de îngrijorare la nivel global, avertizează Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a Naţiunilor Unite, citată de BBC News. În special ţările sărace vor suferi de pe urma creşterii importante a „facturilor“ la importul de cereale. Numai în acest an, în ţările africane grâul de import va fi mai scump cu 49%.

La nivel mondial, preţul grâului a crescut cu peste 83 de procente în decurs de un an. Cererea mare din ţările în curs de dezvoltare, precum China, seceta şi inundaţiile au împins preţurile cerealelor către noi recorduri. În ciuda reducerii taxelor de import, până la următorul seceriş se estimează că ţările sărace vor achita o notă de plată consistentă numai pentru asigurarea cantităţilor de cereale necesare: 33,1 miliarde de dolari (23,6 miliarde de euro).

FAO a avertizat asupra faptului că 36 de ţări din lume se confruntă deja cu o criză profundă de alimente. Cele mai multe dintre acestea - 21 la număr - sunt de pe continentul african. Chiar săptămâna aceasta, FAO a lansat un apel pentru asistenţă de urgenţă destinată ţărilor puternic afectate de inundaţii, printre care Mozambic, Zimbabwe, Zambia şi Malawi. Ajutorul financiar necesar se ridică la 87 de milioane de dolari (62 milioane de euro).

Ne puteți urmări și pe Google News