Împușcată de un polițist, recompensată cu 25.000 de euro

Împușcată de un polițist, recompensată cu 25.000 de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul român în cazul unei tinere de etnie romă care a fost împușcată de un polițist. Este vorba de un incident care s-a petrecut în 2005, tânăra, Andreea Marusia Dumitru, fiind acuzată de furt. Ea a fost reprezentată la CEDO de Fundația Romani CRISS.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții fundației Romani Criss susțin că în cazul tinerei Andreea Marusia Dumitru, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul român pentru încălcarea dreptului la viață și l-a obligat la plata unei despăgubiri, către victimă, în sumă de 25.000 de euro.

„Fundația Romani CRISS apreciază această decizie ca fiind deosebit de imporantă întrucât constituie o recunoaștere a injustițiilor și suferințelor prin care Andreea a trecut și, totodată, aduce la lumină utilizarea abuzivă a armamentului de dotare de către poliție, pregătirea slabă a intervențiilor potențial letale de către conducerea poliției (î sensul caă nu se are în vedere folosirea la minimum a forței letale și protejarea vietțlor omenești), precum și modul defectuos și părtinitor în care autoritățile române, în special parchetul, au investigat acest caz”, se arată în comunicatul de presă”.

Cei de la Romani CRISS susțin că incidentul pentru care a fost condamnat statul român s-a petrecut în noiembrie 2005. Andreea și mama sa reveneau spre casă după o vizită la rude, în zona Chitila. În drum spre casă, cele două au trecut prin Gara CFR Margă și au traversat calea ferată printr-un vagon de tren staționat.

În timp ce cobora din vagon, Andreea, în vârstă de 15 ani, a fost împușcată de un polițist, de la mai puțin de 9 metri, fiind transporată la spital pentru îngrijiri. A fost operată de urgență, ia medicii au scos din corpul său 10 gloanțe de cauciuc și un înveliș al unui glonț, se arată în comunicat.

Autoritățile nu au investigat cum a fost împușcată

Autoritățile române au acuzat-o de furt și au întocmit un dosar penal pentru furt de fier vechi și intrarea ilegală într-o zonă feroviară restricționată (plângere clasată în 2012), dar nu a început nici o investigație cu privire la împușcarea acesteia până în 2006, când Andreea Marusia Dumitru a depus o plângere penală.

Reprezentanții fundației susțin că procedurile în fața instanțelor de judecată din România s-au întins pe aproape 10 ani, motiv pentru care CEDO a considerat că durata anchetei a fost excesivă.

„Cu privire la derularea evenimentelor, Curtea a arătat că nu a existat o pregătire sau o evaluare a riscurilor înaint ede derularea intervenției poliției și a concluzionat că autoritățile române nu au făcut tot ce era de așteptat în mod rezonabil pentru a reduce la minimum folosirea forței letale și pierderea de vieți omenești”, se arată în comunicat.

Concluzia Curtii Europene a Drepturilor Omului, susține Romani CRISS, a fost că autoritățile române nu au căutat cu adevărat să afle ce s-a întâmplat cu exactitate în acest caz, motiv pentru care au dispus condamnarea statului român.