Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a foste nevoit să semneze, ieri, un titlu de proprietate pentru un spaţiu situat între două blocuri din oraş, care aproape că sunt înconjurate de parcele private.
Parcela respectivă a trebuit retrocedată în baza Legii 18. Este vorba de 330 de metri pătraţi, pe strada Simion Bărnuţiu, nu departe de centrul Timişoarei, între blocurile de la numerele 57A şi 59A. Potrivit prefectului Mircea Băcală, Jivcovici Otilia, femeia care a primit parcela, va trebui să comunice mai mult cu autorităţile, pentru a nu îngrădi odată cu dobândirea proprietăţii, drepturile celorlalţi vecini, aşa cum se întâmplă la numai câţiva metri distanţă.
Parcela lui Jivcovici se află în spatele celor două blocuri, pe când în faţa lor, alt proprietar, care a fost împroprietărit de către primărie în urmă cu doi ani, şi-a îngrădit parcela de peste 600 de metri, astfel că, în prezent, gardul ocupă inclusiv o parte din aleea de acces către cele două blocuri.
Locatarii celor 100 de apartamente din cele două blocuri au la dispoziţie o mini-alee de 28 de centimetri lăţime, pe unde se strecoară zilnic când pleacă de acasă, ori când se întorc. Bărbatul explică gestul prin aceea că a fost generos cu vecinii, pentru că dacă ar fi respectat exact parcela, trebuia să oprească de tot accesul pe alei.
Gard de proprietar
Potrivit prefectului, retrocedarea a fost făcută respectându-se toate condiţiile legale. Proprietarul şi-a cerut dreptul, punctual, iar terenul fiind disponibil i-a fost acordat acestuia în natură. Iosif Barabas, proprietarul parcelei îngrădite din faţa blocurilor de pe strada Simion Bărnuţiu spune că s-a născut în vila cu şase apartamente ce a existat, odată pe terenul respectiv şi care, la naţionalizare, a fost luată de comunişti care au ridicat în zonă, blocurile, iar pe fostul loc de casă au stabilit parcarea maşinilor riveranilor.
“Nu înţeleg de ce se tot aduce vorba de cazul meu. Am fost împroprietărit de primărie, toate actele sunt în regulă”, a declarat Barabas. Preşedintele asociaţiei de locatari în faţa căreia se găseşte ţarcul cu acces interzis, Ionel Popuţe, explică: “Este o situaţie extrem de neplăcută. Marea problemă o avem cu terenul deja îngrădit, şi facem în continuare diligenţe către autorităţi ca primăria să-şi ia terenul înapoi şi să-i acorde domnului Barabas un teren în altă zonă”.
Interzis construcţiei
Deşi împreună cu municipalitatea, reprezentantul Guvernului a încercat să găsească o alternativă şi în cazul parcelei doamnei Jivcovici, n-a avut de ales. „Deşi am încercat, împreună cu primăria, să găsim o soluţie, trebuie să semnez titlul de proprietate. În caz contrar, s-ar putea să fiu acţionat în instanţă şi să plătesc şi ceva penalizări”, a spus Băcală.
Municipalitatea timişoreană nu dispune de terenuri alternative pentru retrocedări delicate, cum sunt cele două cazuri de faţă. Tot ce pot face acum autorităţile este să îl oprească pe proprietarul care şi-a pus gard să îşi construiască o casă între blocuri, iar pe de altă parte să o convingă pe femeia devenită şie a proprietara unui petec de tern între blocuri, că nu poate amenaja pe terenul ei decât, eventual, o parcare.
„Am vorbit cu primarul, acesta a declarat că nu va da autorizaţie de construcţie pentru un imobil pe parcelele respective. Noul proprietar poate închiria eventual, locuri de parcare”, a explicat prefectul de Timiş.
Cazul de pe strada Simion Bărnuţiu nu este singular. La Comisia Judeţeană de Fond Funciar a mai ajuns şi dosarul unei timişorence căreia i-a fost retrocedată o intersecţie, şi de 10 ani femeia aşteaptă să-i fie semnat titlul de proprietate şi să fie despăguubită de municipalitate pentru terenul respectiv, în caz contrar ameninţând că va îngrădi intersecţia şi va pune taxă de trecere.