Un Ziar la dispoziția Dumneavoastră. Asta își doreau acum 28 de ani cei care lansau în data de 22 iunie 1992 o publicație care avea să schimbe fața presei românești.
"Evenimentul Zilei" împlinește azi 28 de ani de la apariție. Un fenomen al presei românești care continuă să stârnească pasiuni, să fie citit de milioane de oameni, care încearcă să se adapteze noilor vremuri păstrându-și identitatea. Personal, din cei 28 de ani de presă și consultanță (da, avem aceeași vârstă jurnalistică), am petrecut jumătate din ei la Evenimentul Zilei, așa că pot spune că mi-a marcat viața. Cu bune și cu rele, așa cum se întâmplă în orice relație de lungă durată.
Presa așa cum am cunoscut-o eu în 1992, când m-am angajat la Bulina Roșie, era cu totul diferită de cea de astăzi. Era plină de entuziasm, de tinerețe, de inocență. Dacă vă spun că în 1992 nu exista decât o singură televiziune: TVR, o să vă uitați ciudat la ce scriu. Da, exista TVR și un proiect hibrid - SOTI, la care debutau Andreea Esca și Răzvan Dumitrescu. Tele 7 abc avea să apară în 1994, Antena 1 în 1994, ProTV în 1995, și tot așa. Radiourile de-abia apăreau, cred că Radio Contact era din 1990, așa că presa scrisă era regina informațiilor. Iar "Evenimentul Zilei" era pe primul loc.
"Evenimentul Zilei" avea să producă o revoluție în mass-media prin stilul alert, informații scurte, anchete și informații în premieră. A zguduit coloșii momentului, "Adevărul" și "România Liberă", ajungând rapid să vândă peste 700.000 de exemplare zilnic, să-i scoată din amorțeală. Îmi aduc aminte, cu amuzament, cum primul șoc l-au avut când Bulina Roșie a început să apară și sâmbăta, o zi considerată până în acel moment ca făcând parte din weekend. "Magicianul" a fost un ziarist care va marca istoria presei: Ion Cristoiu.
Alături de ei erau: Daniel Tomescu, Gheorghe Voicu, Sorin Roșca Stănescu, Alex Revenco, George Pruteanu, Mirel Curea, Simona Ionescu, Gabriel Rusu, Miron Manega, Bogdan Ionescu, Sorin Ovidiu Bălan, Daniel Nanu, Mircea Suciu, Eugenia Cristea, Horia Tabacu, Crina Nedelcu, Aura Alexa Ioan, Florin Budescu, Radu Tudor, Irina Zidaru, Daniel Capatos, Doru Dragomir, Andi Lupu, Daniel Nanu, Sergiu Toader, Mihai Pâlșu, Adina Anghelescu, Val Bălănică, Tiberiu Brăescu, Adrian Halpert, Marcela Feraru, Alecu Racoviceanu, Lidia Popeangă, Ciprian Rădăvoi, și cu voia dumneavoastră ultimul pe listă, Dan Andronic.
Să mă ierte cei pe care i-am omis, am scris bazându-mă pe amintirile din 1992-1995. Sigur se vor regăsi în Catalogul EvZ.
Tatăl meu, Adrian Andronic, avea să publice caricatura de pe prima pagina până când Cornel Nistorescu, succesorul lui Ion Cristoiu la comanda celui mai puternic ziar din țară, a decis că nu mai are nevoie. A fost un moment trist, dar sunt convins că acum Cornel Nistorescu înțelege altfel acel moment, când alții nu mai au nevoie de el. Eu am povestit AICI ce a însemnat Evenimentul Zilei pentru mine.
Merită amintit Mihai Cârciog (1940-2011), patronul societății, cel care a avut ideea lansării cotidianului:
“ Am tot insistat să facem cotidian. Se întâmpla în 1992, dar încă din 1991 mă gândeam. Cornel Nistorescu spunea că o să pierdem bani şi, în final, a zis că se retrage. Dacă vrem să facem un cotidian, să-l facem fără el. Cristoiu simţea nevoia unui cotidian, dar îi era frică. El era director la o revistă de mare succes, , avea gloria asigurată şi nu-i venea să-şi rişte poziţia cu un eventual eşec. Eu tot insistam şi îi explicam că n-are cum să aibă un eşec, că e cel mai bine pregătit şi talentat pentru treaba asta. Tot îi inoculam încredere, atâta timp cât e un ziar nou, care revoluţionează presa, cu titlu, supratitlu şi pe care poţi să-l parcurgi, să-l poţi citi în metrou. Aşa a reieşit din discuţiile noastre: materiale scurte, cu idei clare şi cu lucruri senzaţionale”, povestea Mihai Cârciog într-o declarație dată unei monografii dedicată EvZ.
Interviul dat de Mihai Cârciog îl puteți citi: Povestea EVZ spusă de fondatorul său
După 28 de ani ne uităm cu nostalgie la acele vremuri. Presa scrisă a dispărut, dar "Evenimentul Zilei" a rămas unul din liderii de opinie ai societății românești. Are în continuare prieteni fideli, dar și dușmani puternici. Un milion de oameni ne citesc zilnic, peste 10.000.000 pe lună, facem în continuare agenda publică, ne preocupă să rămânem așa cum v-am promis acum 28 de ani: Un ziar la dispoziția dumneavoastră!
Vă mulțumim că ați fost alături de noi și vă rugăm să ne iertați dacă v-am supărat, dezamăgit, întristat. Sperăm că v-am dat și speranță, încredere, ajutor. Așa se întâmplă în orice Familie!