Impozitul pe gospodărie sau cea mai nouă încercare a Guvernului de a elimina economia subterană

Impozitul pe gospodărie sau cea mai nouă încercare a Guvernului de a elimina economia subterană

Publicarea Legii Salarizării Unitare a stârnit un val de declarații pro și, mai ales, contra. Și aceasta pentru că se pune sub semnul întrebării sustenabilitatea acestor măsuri, impactul bugetar. În replică, ministrul Muncii afirmă că banii se vor putea strânge printr-o fiscalizare la sânge, inclusiv prin introducerea impozitului pe gospodărie

Românii şi-ar putea deduce cheltuielile pe care le fac cu educaţia copiilor, spre exemplu, dacă vor avea chitanţă pentru asta. „O să fiscalizăm totul”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu, în legătură cu preconizatul impozit pe gospodărie, proiect discutat la Ministerul Finanţelor.

„Veţi ajunge să cereţi de peste tot facturi şi bonuri!”

Despre introducerea unui impozit pe gospodării, în locul cotei unice, Olguța Vasilescu spune că ar aduce banii şi pentru lefurile pe care actualul Guvern promite că le va creşte. În plus, ar scădea presiunea pusă pe românii săraci, cu mulți copii. „Ideea este nu să îl înglodezi pe român şi mai mult în datorii, cât să scoţi totul din economia neagră, în economia albă. E foarte simplu. E sistemul american, dacă vreţi. Dacă vor citi programul de guvernare, vor înţelege. Ca să scoţi din economia neagră toţi banii posibili. De unde încasăm ca să mărim salariile... păi, o să fiscalizăm totul. Dacă dumneavoastră veţi avea posibilitatea să duceţi copilul la şcoala de balet şi aţi putea să deduceţi cheltuiala, o să cereţi chitanţă. Veţi ajunge la un moment dat să cereţi de peste tot facturi şi bonuri. Vă duceţi copilul la meditaţie şi cereţi chitanţă. Logic. Dacă vă puneţi perdele în casă şi ştiţi că se pot deduce, mergeţi şi cereţi chitanţă? Oamenii vor putea să își deducă cheltuielile făcute”, spune ministrul. Declarația demnitarului vine pe fondul discuțiilor demarate de Ministerul Finanţelor cu mediul de afaceri, privind unele modificări ale Codului Fiscal. Precizările vin în contextul în care PSD a lansat în dezbatere publică proiectul salarizării bugetare, care prevede o majorare semnificativă a veniturilor angajaţilor în sistemul de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ce măsuri de compensare şi de unde să acoperi aşa ceva?”

Pe de altă parte, Ionuț Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, şi-a exprimat, însă, îndoieli privind sustenabilitatea măsurilor propuse de Guvern.

„Din primele estimări rezultă că impactul legii salarizării este mult mai mare decât s-a comunicat de Guvern. Ce ni s-a spus până acum era un impact de circa 30 de miliarde, cumulat în patru ani. Din ce se vede acum, impactul este aproape dublu, în jur de 50-60 de miliarde. (…) Impactul bugetar pe 2018 ar putea ajunge la circa 25 de miliarde, adică 1,8% din PIB impact net. Deficitul în 2018 ar putea sări la 5,7% din PIB”, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal. Acesta mai spune că este greu de identificat care ar putea fi măsurile de compensare pentru reducerea deficitului bugetar: „Cifrele grăiesc de la sine. Peste orice imaginaţie. În condiţiile în care estimările Comisiei Europene arătau în 2018 un deficit de 3,9% fără creşteri de salarii, mai adăugăm 1,8% din PIB doar din legea salarizării. Ce măsuri de compensare să găseşti şi de unde să acoperi aşa ceva?“.

Polemică Vasilescu – Dumitru pe Facebook

„Domnul Ionuț Dumitru spunea în 2014 că nu se va putea aplica niciodată Codul Fiscal al Guvernului Ponta. Nici mai mult, nici mai puțin! Și cât de bine s-a aplicat! Și cât de bine a fost primit de mediul de afaceri! Când guvernul PSD a scăzut contribuțiile cu 5 puncte procentuale, a spus că va fi o gaură la buget de 15 miliarde. A fost ceva cu 15... Milioane... Dar, în plus la buget! Specialiștii lui Băsescu! La ei e mereu criză și trebuie să se taie, nu să se dea...”, scria, ieri, Olguța Vasilescu pe pagina sa de Facebook.

Fiscalizare și în turismul național

„Toți bugetarii vor primi vouchere de vacanță”, preciza ministrul Muncii. Aceste vouchere nu sunt fizic niște tichete, ci este vorba despre o sumă de bani. O sumă fixă, pentru care angajații vor trebui să aducă, la sfârșitul anului, acte doveditoare, o factură de la hotel, pensiune etc. De acei bani trebuie să te duci în vacanță, fiind destinați, exclusiv, serviciilor turistice. În felul acesta, se va stimula turismul intern care, în unele zone, are de suferit și, în același timp, îi va determina pe cei din turism să vină în economia reală. Când nu ai nevoie de factură, hotelierul ar fi tentat să nu-și mai înregistreze acele servicii.