"Impozitul fix nu duce la faliment"

"Impozitul fix nu duce la faliment"

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a dat azi asigurări că introducerea impozitului minim nu va avea ca efect intrarea în faliment a unor firme, precizând totdată că nu vor fi afectate de acest impozit nici firmele care-şi suspendă legal activitatea şi start-up-urile.

"Această măsură nu are legătură cu criza, ci cu tratamentul echidistant şi echitabil al agenţilor economici", a adăugat Pogea.

Pe de altă parte, Pogea a arătat că în condiţiile unei scăderi a afacerilor şi implicit a profiturilor trebuia adoptată o măsură care să compenseze diminuarea veniturilor bugetare.

Guvernul a aprobat sâmbătă o ordonanţă de urgenţă prin care stabileşte că firmele vor plăti, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Firmele care înregistrează profit vor plăti în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.

Guvernul estimează că va încasa în acest an 350 milioane lei prin introducerea impozitului forfetar aplicat firmelor.

Mai puţine taxe

Pe de altă parte, Pogea a anunţat că ministerul Finanţelor  va anula 36 de taxe şi tarife parafiscale şi va comasa 143 de taxe, cele mai multe urmând să fie eliminate, respectiv 60 de taxe şi tarife, de la Ministerul Mediului.

Oficialul a arătat că la Ministerul Administraţiei şi Internelor numărul total de taxe şi tarife va scădea sub 22, în timp ce la Ministerul Economiei şi Ministerul Transporturilor numărul de taxe şi tarife va vi redus cu 16, respectiv 8.

CITIŢI ŞI: Moţiune de cenzură pentru impozitul pe "pierdere" Veniturile statului, afectate de scăderea consumului

Impozit forfetar şi pentru firmele fără activitate

Impozitul forfetar are efect de bumerang

Ne puteți urmări și pe Google News