Impozitul auto. Persoanele care sunt scutite de la plată

Impozitul auto. Persoanele care sunt scutite de la plată Sursa foto: Arhivă EVZ

Impozitul auto este obligatoriu pentru toți cei care au vehiculele înmatriculate în România, însă Codul fiscal prevede și anumite excepții și reduceri.

Impozitul auto trebuie plătit de posesorii autovehiculelor în fiecare an. Însă legislația prevede scutiri care se aplică și în cazul impozitului pe mașină.

Impozitul auto, formula de calcul

Potrivit Codului fiscal, proprietarul unui autoturism plătește impozit și pe anul în curs, chiar dacă a vândut autoturismul respectiv la începutul anului.

CNAS, indemnizație

Sursa foto: Dreamstime.com

Concret, dacă la 31 decembrie 2023 aveați în proprietate un autoturism înmatriculat în România, dar l-ați vândut în ianuarie 2024, nu veți fi scutit de la plata impozitului și în 2024. Impozitul pe autovehicule se achită la biroul de taxe și impozite de pe raza localităii unde proprietarul își are reședința, domiciliul sau punctul de lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Impozitul se poate plăti anul în două tranșe egale, prima până la 31 martie, iar cea dea două cel târziu până la 30 septembrie. Cu mențiunea că se aplică o reducere de 10% în cazul în care impozitul auto este plătit integral până la 31 martie.

Cum se calculează

Valoarea impozitului auto se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. Valoarea finală a impozitului se calculează prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc cu un indice stabilit în legislația fiscală. De exemplu, pentru vehiculele care se încadrează în categoria 1.601 și 2.00 cmc inclusiv, indicele fix este de 18 lei/200 cmc.

Pentru propulsoarele mai mari cuprinse în intervalul 2.001 cmc și 2.600 cmc, indicele este 72 de lei/200 cmc. Pentru motoarele care depășește 3.001 cmc, indicele fix este 290 de lei/200 cmc. La categoria motociclete, tricicluri, cvadricicul sau autoturisme cu o capacitate cilindrică de sub 1.600 de cmc, indicele fix este de doar 8 lei/200 cmc.

În cazul motocicletelor, triciclurilor, cvadriciclurilor și autoturismelor cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea stabilită de Codul fiscal este de 8 lei/200 cmc.

 

Impozitul auto: Persoanele care sunt scutite de la plata acestei taxe

Sursă foto: Arhiva EvZ

Cine nu plătește impozitul auto

În privința scutiri, nu plătesc impozitul auto veteranii, văduvele de război, persoanele care suferă de un handicap grav accentuat precum și persoanele încadrate la nivelul I de invaliditate. De asemenea, sunt scutiți de la plata impozitului proprietarii vehiculelor istorice sau electrice.

Pentru mijloacele de transport hibdride se aplică o reducere de cel puțin 50%, situație care se aplică și în cazul motocicletelor cu ataș. În plus, consiliile locale pot stabili acordarea scutirilor sau a impozitului pentru mijloacele de transport agricole, potrivit mfinante.gov.ro.