Ștergerea datoriilor persoanelor care obțin venituri independente se referă doar la cele pentru care Fiscul a calculat impozite și penalizări după reîncadrarea veniturilor ca fiind dependente
Discuțiile din ultimele săptămâni, referitoare la amnistia fiscală a unor PFA-uri, a generat o confuzie din cauza căreia sute de mii de români care obțin venituri din activități independente ar putea fi executați silit de ANAF.
Fără să-și aloce suficient timp pentru a studia situația, aceste persoane, care realizează venituri ca PFA, profesii liberale sau în baza unor contracte de colaborare sau de prestări servicii, au înțeles că știrile de presă referitoare la „amnistia fiscală a PFA-urilor” li se aplică și lor. Însă, dacă acești contribuabili nu-și vor plăti la timp contribuțiile sociale și impozitele, vor fi executați silit de Fisc. De fapt, pentru aceste persoane, situația nu s-a schimbat cu nimic, ele având aceleași obligații fiscale ca și până la discuțiile și proiectele legislative privind dependența activităților profesiilor liberale.
Singurii contribuabili care obțin venituri din activități independente și cărora li se aplică amnistia fiscală sunt cei cărora statul le ceruse anterior să achite contribuții sociale și penalizările aferente stabilite în urma reîncadrării veniturilor ca fiind dependente.
Impozitul și contribuțiile, bune de plată
„Această măsură legislativă (amnistia fiscală – n.r.) se referă doar la retratarea fiscală a veniturilor care au fost considerate până acum venituri din activități independente”, precizează expertul în fiscalitate Gabriel Biriș, partener fondator al casei de avocatură Biriș Goran. „În niciun caz acest lucru nu înseamnă că persoanele care obțin venituri din activități independente și care aveau de drept să plătească impozite și contribuții sociale nu trebuie să le plătească. Aceste impozite pe venit și contribuții datorate rămân bune de plată”, subliniază Gabriel Biriș, pentru EVZ.
Patronat: PFA-urile respectă vechile reguli
La rândul său, Anca Vlad, prim-vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român (CNPR), ne-a declarat că „toată această experiență neplăcută de reconsiderare de către ANAF a unor activități ale profesiilor liberale în dependente, deși erau exceptate de la reconsiderare, trebuie privită ca un accident”. Aceasta și-a exprimat dorința ca „viitorul Cod Fiscal, care numără deja 825 de pagini să conțină exceptarea clară a profesiilor liberale în corpul său, nu în norme metodologice. Actualul text trebuie completat imediat cu exceptarea - și acesta ar fi efectul pozitiv al întâmplării cu reconsiderarea”.
Anca Vlad a precizat că PFA-urile „trebuie să respecte aceleași reguli ca și până acum până la intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, ale cărui condiții de independență nu au fost încă stabilite. Faptul că unele PFAuri vor fi amnistiate este un lucru bun pentru ele, dar nu credem că această fereastră de oportunitate se va mai deschide curând”.