Impozitarea ROMÂNILOR din STRĂINĂTATE. Sfatul SPECIALISTULUI

Impozitarea ROMÂNILOR din STRĂINĂTATE. Sfatul SPECIALISTULUI

Cetățenii români care au rezidență fiscală în țară și pleacă în străinătate pe o perioadă mai mare de 183 de zile trebuie să informeze Fiscul printr-un "Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România".

Formularul se depune cu 30 de zile înaintea plecării din România, în vederea scoaterii sau menținerii în evidența organului fiscal competent.

“Este în  interesul tău să te hotărăști în care stat plătești taxele. Prin noul Cod Fiscal, este adoptat un Ordin al Ministrului Finanțelor nr. 1066 , care se numește ‘Ordin privind stabilirea rezidenței fiscale/chestionar de stabilire a rezidenței fiscale’. Acel chestionar se trimite la Fisc în momentul în care ai stat mai mult de 183 de zile în străinătate și  demonstrezi că ai niște venituri acolo, pentru a fi scos din evidența Fiscului din România”, a afirmat consultantul fiscal Adrian Bența la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină de la RRA.

Românii care lucrează cu contract legal de muncă în străinătate nu plătesc impozit statului român.Dacă ei realizează însă venituri extrasalariale, cum ar fi veniturile din dividende, atunci sunt impozitați de statul român.În acest caz, ei trebuie să depună Declarația unică la ANAF.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Cetățenii români care își păstrează rezidența fiscală în România trebuie să plătească impozit statului român pentru veniturile realizatre în străinătate. Există o singură excepție:  nu plătești impozit statului român pentru veniturile din salarii, cât ai fost în străinătate. De exemplu, dacă lucrează cu un contract de muncă legal în Spania,  atunci nu datorează statului român impozit. Dar dacă realizează venituri din divedende  la o firmă din Spania, el datorează impozit pe dividende în România și trebuie să depună Declarația unică la ANAF. Acest lucru presupune că își va scădea din impozitele plătite în Spania o cotă de impozit”, a explicat consultantul Adrian Bența.

Rezidența fiscal reprezintă dreptul unui stat de a cere banii de impozite de la un cetățean și nu are nicio legătură cu cetățenia.

Declarația unică se depune doar în format electronic

Din 2019, Declarația unică pentru persoanele care obțin venituri extrasalariale se depune numai on-line, potrivit Codului Fiscal.

Aceste declarații nu se mai primesc la ghișeele administrațiilor financiare.

“Declarația unică nu se mai depune de anul acesta la ghișeu, se va depune doar electronic, fie printr-o semnătură electronică, fie prin spațiu privat virtual în procedura admisă de ANAF. Deci, mare atenție pentru cei care realizează venituri de natură extrasalarială. Când aveți obligația depunerii declarației unice nu mai mergeți la ghișeu, pentru că nu se mai primește.  Potrivit Codului Fiscal, Declarația unică trebuie depusă doar în format electronic“, atrage atenția consultantul fiscal Adrian Bența.

Tot pentru această categorie de contribuabili, calitatea de asigurat la sistemul de sănătate începe în baza depunerii Declarației unice și  încetează în anul care urmează, atunci când este termenul de depunere a următoarei Declarații unice.

De exemplu, dacă Declarația unică se depune în luna martie 2019, calitatea de asigurat la sistemul de sănătate se menține până în martie 2020.