Marcel Boloș despre impozitarea progresivă: o luptă doctrinară între partide

Marcel Boloș despre impozitarea progresivă: o luptă doctrinară între partideCota unică.Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Boloș e de părere că există o dispută ideologică între cele două partide de guvernare în legătură cu impozitarea progresivă, considerată relevantă atunci când populația se află la un anumit nivel de trai.

Conform explicației oferite de ministrul Finanțelor, impozitarea progresivă implică o situație în care persoanele plătesc mai mult în taxe, chiar dacă cei cu venituri mici plătesc mai puțin comparativ cu cei cu venituri mari.

Totuși, se percepe un impozit indiferent de nivelul veniturilor.

Impozitarea progresivă, o luptă doctrinară între PSD și PNL

Întrebat despre impozitul progresiv, Marcel Boloș a spus: „E o luptă doctrinară între cele două partide de guvernământ”.

Ministrul subliniază că fără să-l contrazică nici prim-ministrul și nici doctrinele celor două partide, impozitarea progresivă este justificată în momentele în care populația atinge un anumit nivel de trai care să permită acest tip de impozitare.

„Impozitarea progresivă înseamnă să iei mai mulți bani din buzunar la oameni, e adevărat că la cei cu venituri mici mai puțin, la cei cu venituri mari iei mai mult, dar tot iei bani.

Din această perspectivă a impozitării progresive, sigur cota unică, am beneficiat cu toții de ea, am văzut că are această neutralitate în ceea ce privește munca și, dacă vreți, ca și factor de impulsionare fiscal și ca și modalitate de a impulsiona forța de muncă.

Totuși, așa cum am precizat, cota unică este cea de care am beneficiat cu toții și cred că în continuare ne-o dorim cu toții”, a spus ministrul.

Impozitarea progresivă

Marcel Boloș. Sursa foto: Inquam photos

 Cota unică, „linia roșie a PNL”

De asemenea, Boloș a explicat că Partidul Național Liberal a afirmat că menținerea cotei unice constituie o „linie roșie”. „Altminteri, PNL a și precizat că este linie roșie pentru ceea ce înseamnă cota unică și o susține în continuare. Sigur, susțin cota unică”, a completat Marcel Boloș la digi24.ro.

Când a fost întrebat dacă acest lucru va fi valabil și pentru anul 2025, ministrul Finanțelor a dat următorul răspuns:

„Aici, depinde de conjunctură, e prematur de spus ce se va întâmpla şi vom vedea după alegeri”.

Impozitarea progresivă, o provocare economică, susțin specialiștii

Economiștii afirmă că trecerea la sistemul de impozitare progresivă, după o pauză de 18 ani, ar reprezenta o provocare administrativă și economică. Efectele acestei schimbări ar putea fi simțite în special de către persoanele din clasa de mijloc.

Impozitarea progresivă implică faptul că, pe măsură ce veniturile contribuabililor cresc, și cotele de impozit datorate statului cresc proporțional.

Astfel, cei care muncesc și produc mai mult vor fi obligați să contribuie mult mai mult decât cei mai puțin productivi sau mai puțini dornici să muncească, ceea ce ar putea duce la o scădere a competitivității și la evaziune fiscală mai mare.

Impozitarea progresivă

Sursa foto: pixabay.com

Impozitul progresiv este susținut de partidele de extrema stânga post sau neomarxiste, care susțin că principalul beneficiu ar fi o mai mare echitate în redistribuirea veniturilor.