Impotenţa poate „prezice” un infarct

Impotenţa poate „prezice” un infarct

AVERTIZARE. Bărbaţii de peste 40 de ani care suferă de impotenţă au un risc de două ori mai mare de a face infarct sau de a muri.

Impotenţa este un „indicator” major pentru un eventual atac de inimă la bărbaţi, arată un studiu realizat de cercetătorii germani pe un număr de 1.519 bărbaţi.

Din acest motiv, medicii de la Universitatea din Saarland (Germania) care au realizat raportul publicat în revista „Circulation” sugerează ca bărbaţii care au trecut de 40 de ani să fie întrebaţi dacă au probleme de disfuncţie erectilă atunci când ajung la medic.

Medicamentele pentru disfuncţie erectilă scad riscul

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiul a urmărit bărbaţi din 13 ţări care aveau deja probleme cardiovasculare. Cei peste 1.500 de participanţi au fost întrebaţi despre problemele de erecţie la începutul studiului, după doi ani şi după alţi cinci ani. S-a constatat că riscul unui infarct este mai mare dacă bărbaţii în cauză fumează şi au trecut de 40 de ani.   Mai puţin expuşi pericolului sunt cei care tratează impotenţa, însă nici aceştia nu sunt feriţi total. „Acei bărbaţi care tratează disfuncţia erectilă nu trebuie să subestimeze afecţiunile cardiovasculare, pentru că sunt totuşi expuşi riscului bolilor de inimă”, explică medicul Michael Böhm, autorul articolului apărut în revista „Circulation”.   Cercetătorii explică faptul că impotenţa este legată de deficienţe în circulaţia sângelui la nivelul arterei peniene, iar o dificultate persistentă de erecţie poate fi un semn de boală.

„Disfuncţia erectilă e o boală vasculară, iar impotenţa poate să fie un semnal de alarmă pentru apariţia bolilor de inimă. Mai întâi sunt afectate vasele mici care irigă penisul şi după aceea vasele medii care ajung la inimă şi provoacă bolile cardiovasculare”, explică mecanismul Cristian Surcel, medic specialist în urologie la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti.   Richard Hobbs, profesor de medicină generală la Universitatea din Birmingham, spune că medicii sunt deja conştienţi de legătura între bolile cardiovasculare şi impotenţă, însă asta nu înseamnă că şi fac controale pentru depistarea bolilor vasculare.   „La un medic generalist poate fi vorba de neglijenţă dacă nu întreabă un pacient dacă fumează, însă în mod curent nu întreabă despre impotenţă”, completea ză urologul Geoff Hackett.

„Disfuncţia erectilă e o boală vasculară. Mai întâi sunt afectate vasele mici care irigă penisul şi abia după aceea vasele medii care ajung la inimă şi dau boli cardiovasculare.“, CRISTIAN SURCEL, medic urolog, Spitalul Clinic Fundeni

RISCURI Tutunul şi diabetul aduc disfuncţii

„Disfuncţia erectilă trebuie evaluată sistemic, nu doar local, printr-un screening al întregului organism, pentru că factorii de risc ai impotenţei (fumat, diabet zaharat, hipertensiune arterială) coincid cu cei ai bolilor cardiovasculare. Aceşti factori duc mai întâi la apariţia disfuncţiilor erectile şi apoi la tulburări cardiovasculare”, explică medicul Cristian Surcel.

Alţi medici nu văd o legătură între cele două boli. „În principiu nu există o legătură directă între bolile de inimă şi impotenţă. Medicamentele pentru inimă pot însă influenţa activitatea sexuală şi există posibilitatea unui deficit de irigaţie la nivelul penisului”, spune cardiologul Florin Mitu, de la Iaşi.