Importul de cereale și floarea soarelui rămâne controlat de Guvern

Importul de cereale și floarea soarelui rămâne controlat de Guvern Cereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Importul de cereale și floarea soarelui rămâne controlat de Guvern, în Republica Moldova, pe fondul problemelor cauzate de războiul declanșat de regimul Putin în Ucraina.

Importul, doar pe bază de licență

Astfel, importul de grâu, porumb și floarea soarelui în Republica Moldova se va face, în continuare, doar în baza unei licențe eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Se întâmplă așa după ce Comisia pentru Situații Excepționale a decis prelungirea măsurii pe termen de trei luni, pentru a menține un preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone pe piața internă.

Cum se solicită licențele

Guvernul a anunțat că cererea de eliberare a licenței de import poate fi depusă de o persoană juridică sau fizică, care desfășoară activități economice de fabricare a uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit sau a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste solicitări vor fi examinate de comisia constituită de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în acest scop.

Importul de cereale a scăzut foarte mult

Potrivit statisticilor ministerului, din luna octombrie 2023 până în prezent nu a fost importat grâu decât pentru semănat. În ceea ce privește floarea soarelui, în aceeași perioadă au fost acordate licențe pentru importul a circa 1 500 de tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1.200 de tone destinate industriei cofetăriei. În plus, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a dat licențe de import pentru 44 de tone de porumb pentru popcorn.

România dă lovitura în Uniunea Europeană! Suntem pe primul loc la producția de floarea soarelui. Ce loc deținem la grâu

Sursa: Facebok

Dar aceste restricții la importuri afectează industria alimentară. De exemplu, că cea mai mare fabrică de producere a uleiului, cea de la Bălți, și-a suspendat activitatea din cauză că nu a reușit să achiziționeze sufieicnte semințe de floarea soarelui de pe piața locală. Și, spun reprezentanții fabricii, nici nu pot importa, pentru că mecanismul de licențiere introdus în octombrie 2023 nu este, de fapt, funcțional.

Reamintim că în luna decembrie a anului trecut, importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea soarelui a fost interzis în lipsa unei licențe speciale, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Aceasta și-au motivat decizia prin necesitatea menținerii, pe piața internă, a unui preț sustenabil din punct de vedere economic pentru producătorii locali.