Important. Ce trebuie să știm despre imunitate şi cât rezistă anticorpii COVID după vaccinare

Important. Ce trebuie să știm despre imunitate şi cât rezistă anticorpii COVID după vaccinare

Unii specialiști spun că există motive să credem că imunitatea la vaccinurile COVID-19 va dura cel până la șase luni. Dar tot ei afirmă că este greu de prezis cât va dura imunitatea, deoarece mecanismele exacte ale imunității de protecție utilizate de corpurile noastre împotriva SARS-CoV-2 sau COVID-19 nu sunt încă cunoscute.

Pfizer și BioNTech au confirmat că imunitatea față de vaccinul lor cu ARN continuă să fie puternică (91,3% eficienţă) la șase luni după a doua doză. În mod similar, dovezile pentru vaccinul Moderna arată o eficiență de 94% la șase luni de la a doua doză. Acest marker de șase luni este o etapă importantă și ambii producători vor continua să monitorizeze eficacitatea vaccinurilor lor pe măsură ce trec lunile.

Având în vedere că ne aflăm în mijlocul celei mai mari și mai rapide desfășurări globale de vaccinuri, durata imunității va fi importantă pentru a determina cât de repede încheiem faza acută a pandemiei, relatează gavi. Deoarece cu cât este mai scurtă durata, cu atât vom avea mai puțin timp pentru a proteja suficienți oameni pentru a opri circulația virusului.

Medicul Virgil Musta compară titrul de anticorpi la două sau patru luni după rapel

Medicul infecţionist Virgil Musta a studiat titrul de anticorpi după două şi patru luni de la vaccin făcând analiza pe 250 de colegi care s-au vaccinat în prima etapă. Patru medici au un titru de anticorpi mai mare decât în urmă cu două luni.

„La 60%, imunitatea a scăzut până la 50%, şi dintre acestea, aproape jumătate au chiar sub 50% scădere a nivelului de anticorpi. Am mai constatat că 3 persoane, de fapt 4 persoane, au avut o creştere a nivelului de anticorpi faţă de precedenta determinare”, a declarat Virgil Musta.

Profesorul Virgil Musta mai afirmă faptul că oricât de puţini anticorpi ar fi, tot oferă protecţie, şi explică: „au intrat în contact cu virusul, având în familie persoane infectate. Practic nu faci boala, ci această cantitate de virus îţi stimulează celulele de memorie şi e ca un fel de stimulare a imunității şi creştere a numărului de anticorpi, ca să devii mai protejat”, a concluzionat medicul infecţionist de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.