Împodobirea unui brad natural ajută mai mult Planeta decât cumpărarea unuia de plastic

Împodobirea unui brad natural ajută mai mult Planeta decât cumpărarea unuia de plastic

Mai sunt 11 zile până la Crăciun şi în familiile românilor, care nu pot trece peste această perioadă fără podoabe în casă, apare o dilemă clasică: brad natural sau artificial. Există reflexul să credem că prin folosirea brazilor artificiali protejăm mediul, dar o analiză mai atentă relevă că mai degrabă îl afectăm, riscând în acelaşi timp să atentăm şi la sănătatea celor care locuiesc în casă, din cauza materialelor din care este făcut un astfel de ornament

Protejarea mediului de tă- ierile masive de brazi în perioada sărbătorilor şi factorul economic sunt principalele argumente pentru a folosi un brad artificial de Crăciun. Din punctul de vedere al impactului asupra mediului, o analiză atentă sugerează faptul că brazii artificiali nu oferă o soluție pe termen lung. Dincolo de dezavantajul mirosului inconfundabil de brad asociat cu atmosfera Crăciunului, brazii artificiali poluează. În fabricarea lor este folosită clorura de polivinil (PVC), care este un material plastic derivat din petrol.

Brazii artificiali nu pot fi reciclaţi

Mai mult, acest material conține substanțe cancerigene, cum ar fi dioxina, diclorura de etilen și clorură de vinil. Majoritatea brazilor artificiali sunt produși în China. Din păcate însă, brazii artificiali nu sunt biodegradabili și nu pot fi reciclați, astfel încât eliminarea lor are un impact semnificativ pentru mediu. Aruncați la groapa de gunoi, copacii artificiali nu se descompun, existând riscul să rămână permanent în depozitele de deșeuri. Dacă sunt eliminați prin incinerare, PVC-ul din brazii artificiali va emite în atmosferă substanțe toxice, poluante.

Mediul afectat de tăierea brazilor, o falsă problemă

Brazii naturali, chiar dacă uneori sunt tăiați ilegal și iresponsabil, reprezintă to tuși alegerea verde. Impactul brazilor tăiați din pădurile României pentru sărbătoarea Crăciunului este nesemnificativ pentru mediu. După perioada sărbătorilor, dacă este lăsat să se descompună, substanţele organice din el se întorc în pământ şi îl îmbogăţesc cu nutrienţi. În ţările dezvoltate, cu programe de protecţie a mediului, există programe de reciclare a brazilor festivi, după ce îşi îndeplinesc menirea temporară.

În ultimii ani au apărut şi în România magazine care comercializează brazi naturali şi care garantează reciclarea acestora după terminarea sărbătorilor.

Majoritatea brazilor artificiali sunt produşi în China​

Statisticile arată că aproximativ 85% din copacii de plastic folosiţi în Europa provin din China, așa că impactul transportului este mare, atmosfera fiind mai mult poluată pentru un transfer la câteva mii de kilometri distanță decât de unul de la câteva zeci de kilometri. De asemenea, brazii artificiali din China conțin plumb, folosit pentru stabilizarea PVC-ului, care poate constitui un pericol pentru locuitorii casei, mai ales pentru copii. De altfel, studiile ne arată că un copac tăiat are cu 60% mai puțin impact asupra climei decât un brad artificial refolosit 6 ani la rând. În China, pentru un singur brad de plastic fabricat, sunt eliminate în atmosferă 23 de kilograme de dioxid de carbon.

Brazii la ghiveci, doar pentru cei meticuloşi

În ultimii ani a fost promovată şi varianta brazilor naturali la ghiveci, care pot fi replantaţi la finalul sărbătorilor. Totuşi, aceasta pare a fi o variantă doar pentru familiile foarte organizate şi meticuloase, pentru că altfel bradul la ghiveci are aceeaşi soartă ca cel tăiat. Magazinele care comercializează astfel de brazi atrag atenţia că nu este recomandat ca acesta să fie păstrat pentru o perioadă mai mare de 10-12 zile, iar timp de câteva zile înainte de a fi aşezat în locul din casă în care va sta pe perioada sărbătorilor el trebuie ţinut într-un loc cu o temperatură intermediară între cea de afară şi cea din casă, pentru aclimatizare. De obicei, se recomandă garajul sau un balcon neîncălzit. În casă, bradul de Crăciun va fi poziţionat într-un loc luminos, cât mai departe de orice sursă de căldură. La finalul sărbătorilor urmează o perioadă de 2-3 luni de reaclimatizare, de la temperatura din casă la cea de afară, putând fi replantat abia în primăvară.

Preţuri la brazi cu o înălţime de 1,5 metri

Brad artificial – între 80 şi 150 de lei Brad tăiat - între 50 de lei şi 200 de lei Brad la ghiveci - între 95 de lei şi 600 de lei

Ne puteți urmări și pe Google News