Un consiliu municipal britanic este pe punctul de a demola statuia unui erou de război, după ce s-a stabilit că este un simbol al colonialismului și nu le reprezintă pe femei și pe cei de „gen non-binar”.
„Impactul de egalitate” este una dintre urmele lăsate de Protestele Black Lives Matter din vară în Marea Britanie. Consiliul orașului Exeter a realizat o „evaluare a impactului de egalitate” a statuii generalului Sir Redvers Buller.
Evaluarea, realizată în spiritul BLM, a stabilit că generalul trebuie dat jos.
„Studiul” a descoperit că statuia lui Sir Redvers are un impact negativ asupra oricui „nu se definește în termeni de gen binari”, scrie Daily Mail.
În păsăreasca Corectitudinii Politice, „termeni de gen binari” se referă la oamenii care se cred ceea ce sunt: bărbații-bărbați, femeile-femei.
„Statuia generalului Buller reprezintă structurile patriarhale ale imperiului și colonialismului, care au un impact negativ asupra femeilor și a oricui nu se definește pe sine în termeni de gen binari”, a stabilit „studiul”.
„Evaluarea va trebui să se asigure că opiniile femeilor ale persoanelor transgender și non binare sunt recepționate și luate în considerare.”
Consiliul a arătat că statuia generalului era vizată în mod special din cauza inscripției de pe soclu. Aceasta afirmă că Buller „a încercat să promoveze interesele imperiului în alte țări”.
Victoria Cross
Născut pe 7 decembrie 1839, în comitatul Devon, Redvers Henry Buller a intrat în armata britanică. El a primit Victoria Cross după ce a salvat viața camarazilor sub focul inamic în al doilea război Zulu. Victoria Cross este cea mai înaltă decorație pentru bravură a Marii Britanii.
Apoi, generalul Buller a fost numit în fruntea forțelor britanice în Africa de Sud, în timpul celui de-al doilea război al burilor.
Respectul în Devon pentru general era atât de mare încât localității Exeter i s-a acordat statut de oraș independent. Buller a primit în dar, ca prețuire, o sabie încrustată cu diamante.
În mod cu totul atipic, statuia din Exeter a fost ridicată încă din timpul vieții generalului.
„Impactul de egalitate” și ignoranța
Ca răspuns la decizia consiliului de a demola statuia, istoricul Andrew Roberts, de la King’s College din Londra a afirmat:
„Cred că este important să subliniem că generalul a luptat împotriva regimului albilor în Africa de Sud. În anul 1900, toți bărbații erau sexiști.”
Și Roberts a adăugat:
„Este ridicol și o culme a prostiei vigilenței de stânga asupra istoriei.”
Dr. Todd Grey, cercetător principal la Universitatea din Exeter, a declarat că singurul „păcat” al lui Buller este că „a triumfat pentru Imperiu”.
„Culegem acum ce am semănat ignorând istoria imperiului atâta vreme, încât oamenii nu își mai cunosc propriul trecut.”