Imigranții vor alege Mediterana, dacă ruta balcanică se închide

Imigranții vor alege Mediterana, dacă ruta balcanică se închide

Paza de coastă italiană a salvat 1.482. de migranți, plecați de pe coasta libiană spre Europa, numărul celor care traversează Mediterana crescând în ultima vreme

Analiștii spun că atenția acordată de UE închiderii rutei balcanice va forța imigranții să găsească rute alternative pentru a ajunge în Europa. Săptămâna trecută, Agenția ONU pentru Refugiați a anunțat că, în 2016, aproape 14.500 de oameni au sosit în Italia, din Libia, cu 42,5% mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut, conform EUObserver.

Efectele acordului UE-Ankara

Fluxul de imigranți este urmărit îndeaproape de guvernele europene, pentru a fi notate efectele acordului cu Turcia, încheiat la Bruxelles. Acordul a intrat în vigoare în 20 martie și vizează stoparea exodului refugiaților prin Marea Egee spre Grecia.

Atena a declarat o scădere a numărului celor sosiți pe insulele grecești, dar este prea curând pentru a se afirma cu certitudine dacă scăderea se datorează acordului cu Turcia sau altor factori, precum vremea nefavorabilă. Traversările din Libia ar putea să nu aibă nicio legătură cu acordul UE-Turcia, dar acesta va fi luat în considerare când va fi evaluată eficiența măsurilor europene.

În Grecia, mai sunt în jur de 50.000 de imigranți, care speră să ajungă în Occident, în special în Germania.

Trafic de persoane

Publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris, în weekend, că traficanții de persoane au început să ofere rute alternative, după ce statele balcanice au crescut securitatea la graniță. Conform sursei citate, traficanții oferă călătorii din Grecia, prin Marea Adriatică, până în Italia, pentru 3.000- 5.000 de euro.

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a avertizat, recent, că circa 800.000 de migranți așteaptă în Libia să traverseze spre Europa, dar un purtător de cuvânt al forțelor navale libiene susține că aceste cifre sunt exagerate.

Pe de altă parte, autoritățile de la Tripoli au amenințat că vor deschide „porțile ecluzei” și vor lăsa mii de oameni să plece, dacă Vestul nu le sprijină în combaterea imigrației ilegale.

În 2015, 154.000 de oameni au trecut Mediterana până în Italia, dar în 2016 numărul s-ar putea dubla. Libienii se consideră abandonați de Occident și spun că n-au primit niciun ban din cele 6 miliarde de euro ce vor fi utilizate de UE pentru combaterea imigrației.