O circulară internă a poliției din Stockholm, care a intrat în posesia ziarului Svenska Dagbladet, le cere agenților să nu mai divulge originea etnică a infractorilor, naționalitatea sau culoarea pielii acestora.

Măsura se referă la „toate tipurile de infracțiuni, de la cele mai mici incidente rutiere până la infracțiunile grave, cum ar fi agresiuni sau crimă”, se arată în circulară.

Același document explică:

„Poliției îi sunt aduse uneori critici legate de divulgarea informațiilor despre indivizi. Aceasta este percepută drept rasism. Și cum poliția nu este rasistă, ea nu trebuie să fie percepută ca atare. Deci, aceste directive trebuie obligatoriu aplicate.”

Circulara nu detaliază cum se vor descurca anchetatorii, lipsiți de unul dintre principalele instrumente de investigare: informațiile obținute de la opinia publică, prin difuzarea portretului și a semnalmentelor suspectului.

În 2015, Suedia a primit 163.000 de imigranți, cea mai mare cotă din Uniunea Europeană, iar țara s-a declarat depășită de afluxul acestora și de consecințele sociale ale primirii lor.

Pe 4 ianuarie, anul acesta, guvernul de la Stockholm a anunțat instituirea controlului la frontiere, fapt care suspendă de facto Acordul Schengen.