Sub titlul “Prinde-ţi singur hoţul” (Chapa tu choro), pe Facebook este în plină desfăşurare o campanie de mare succes care arată lumii – prin fotografii şi filmuleţe sugestive – cum are loc prinderea şi pedepsirea “exemplară” a infractorilor de drept comun.

Imaginile sunt şocante şi surprind presupuşii impostori – hoţi de buzunare şi alţi găinari – în timp ce sunt imobilizaţi, umiliţi, forţaţi să umble goi pe stradă sau să execute diverse exerciţii fizice, îndopaţi cu ardei iute sau loviţi fără milă de mulţimea însetată de sânge.  

Un filmuleţ prezintă o femeie care umblă, în pielea goală, pe o stradă aglomerată cu un banner agăţat de gât, pe care scrie “sunt hoaţă”, în vreme ce în o altă înregistrare arată doi presupuşi hoţi de buzunare, aşezaţi pe muşuroaie de furnici, implorând îndurare în vreme ce insectele îi ciupesc de picioare, mâini şi zonele intime.

Iniţiatorii acestei campanii spun că pedepsele publice sunt cea mai bună metodă pentru descurajarea infractorilor, mai ales că majoritatea victimelor şi-au pierdut încrederea în capacitatea poliţiei de a reduce criminalitatea.  Există însă şi voci lucide care avertizează că acest gen de acţiuni se pot îndrepta împotriva unor  oameni nevinovaţi şi că judecarea presupuşilor impostori este obligatorie.

În ultimele săptămâni, peste 100 de pagini similare au fost create pe Facebook, sub nume mult mai brutale “Prinde-ţi hoţul şi lasă-l paralizat” sau  “Prinde-ţi hoţul şi taie-i mâinile” sau  “Prinde-ţi hoţul şi castrează-l.