Imaginea Bulgariei afectată de creşterea corupţiei

Imaginea Bulgariei afectată de creşterea corupţiei

La un an de la aderarea la Uniunea Europeană, imaginea Bulgariei este afectată de eşecul eforturilor pentru combaterea corupţiei şi a crimei organizate, relatează Reuters.

Unii investitori afirmă că situaţia în ţara balcanică s-a înrăutăţit mai mult decât în statul vecin România, cotat drept cel mai corupt stat membru al UE de către Transparency International.

Investiţiile în Bulgaria sunt aproape imposibil de realizat fără oferirea de mită sau în lipsa legăturilor cu mafia locală  Potrivit economiştilor, corupţia afectează imaginea Bulgaria în domeniul investiţiilor şi al competitivităţii.

Eforturile Sofiei şi ale Bucureştiului de a combate corupţia sunt de asemenea afectate de ezitările, confruntările politice şi de o gestionare ineficientă a statului, conform sursei.

Euroscepticii pun încă sub semnul întrebării decizia aderării la UE a celor două state, într-un termen atât de scurt, şi cer Bruxelles-ului să impună o serie de sancţiuni împotriva Sofiei, a cărei listă de nereguli este în creştere: peste 150 de asasinate la nivel înalt, în decurs de zece ani, suspiciuni de fraudă din fonduri europene legături între ofiţeri de poliţie şi traficanţi de droguri, nicio condamnare a unui singur oficial bulgar de rang înalt acuzat de corupţie. 

Potrivit diplomaţilor şi analiştilor, originea problemei se află în legături ale unor politicieni şi magistraţi cu grupări criminale, unele provenind din rândurile fostelor servicii secrete de sorginte sovietică.

Din acest motiv, corupţia este o problemă mai dificilă în Bulgaria, deşi a fost plasată după România în clasamentul realizat de Transparency International, menţionează Reuters.

"Crima organizată şi corupţia au legături cu statul în Bulgaria", a afirmat un diplomat occidental. "În România pare să fie probleme separate, fiind mai uşor de soluţionat", a adăugat sursa citată de Reuters. 

(14:05)          

Ne puteți urmări și pe Google News