Iluminatul stradal duce la dispariția unor specii de insecte? Fenomenul a căpătat proporții dramatice în ultimele decenii

Iluminatul stradal duce la dispariția unor specii de insecte? Fenomenul a căpătat proporții dramatice în ultimele decenii

Într-un studiu publicat în Science Advances, cercetătorii britanici susțin că poluarea luminoasă ar putea avea efect asupra unor specii populații locale de insecte.

"Într-un cadru local, putem fi acum siguri că poluarea luminoasă este importantă, dar ceea ce este mai puțin clar este să nu uităm că există un complex de factori . Dacă insectele au probleme - așa cum credem noi și există dovezi care susțin acest lucru - poate ar trebui să luăm măsuri pentru a reduce aceste influențe negative", susține cercetătorul principal Douglas Boyes de la Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie.

Efectivele de Habrosyne pyritoides au scăzut cu 62 la sută în ultimii 50 de ani

Exemplul dat de cercetători se referă la Habrosyne pyritoides, o molie nocturmă ale cărei efective au scăzut cu 62% din anii 1970 și până astăzi. Savanții cred că luminile stradale descurajează aceste molii nocturne să-și depună ouălor și le fac mai ușor de observat pentru prădători cum ar fi liliecii. Oamenii de știință spun că ar exista soluții practice de a reduce impactul iluminatului stradal asupra insectelor fără a compromite siguranța publică. Astfel, pot fi luate în calcul diminuarea luminilor stradale în primele ore, montarea de senzori de mișcare sau utilizarea unor filtre de culoare pentru a elimina cele mai dăunătoare lungimi de undă.

Albinele și furnicile sunt în pericol

În urma cercetărilor făcute de experții de la Butterfly Conservation, Universitatea Newcastle și Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie s-a constatat o reducere a omizilor de molie cu aproximativ jumătate în zonele iluminate . Oamenii de știință sunt din ce în ce mai preocupați de declinul unor populații de insecte.O cercetare făcută în 2019 a arătat că 40% dintre speciile actuale  suferă „rate dramatice de declin” în întreaga lume. Studiul a spus căalbinele și furnicile pot dispăreau de opt ori mai repede decât mamiferele, păsările sau reptilele, în timp ce alte specii, cum ar fi muștele casnic și gândacii, ar putea crește numeric. Dispariția unpor specii de insecte ar afecta ecosisteme întregi. Insectele sunt o sursă de hrană pentru multe păsări, amfibieni, lilieci și reptile, în timp ce plantele au nevoie de insecte pentru polenizare, notează BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte studii arată. însă, că populațiile de insecte sunt în scădere mai ales din cauza pesticidelor și a diminuării habitatului lor prin dispariția constantă a pădurilor, pajiștilor, pajiștilor și mlaștinilor și poluarea râurilor și a lacurilor.