Iluminat stradal doar ziua: Hoţii îşi fac de cap în comuna fără becuri
- Daniela Șerb
- 17 martie 2014, 23:39
Unii localnici din comuna băcăuană Buhoci se plâng că, în loc să aibă lumină pe şosea după lăsatul întunericului, se întâmplă tocmai invers şi hoţii profită din plin.
Oamenii din Buhoci, judeţul Bacău, dorm noaptea cu frica-n sân, de teamă că hoţii le-ar putea călca bătătura. "Lumina se aprinde pe stradă la ora 17.00 şi se stinge la ora 23.00. După acest interval, este raiul hoţilor. Serile trecute, au prădat magazia unei bătrâne de 87 de ani. I-au luat femeii toate proviziile pe care le mai avea", susţine Silviu Iacobeanu, unul dintre localnici. Potrivit acestuia, unui alt vecin i-ar fi dispărut câţiva buşteni chiar din faţa porţii. Localnicul ar fi ieşit să-şi apere avutul, însă, la adăpostul întunericului, hoţii i-au tras o bătaie zdravănă. Iacobeanu mai spune că ţintele favorite ale tâlharilor sunt şi casele oamenilor aflaţi la muncă în străinătate: "Hoţii i-au luat unui vecin şi ultima masă pe care o mai avea". Blestemul comutatoarelor Iacobeanu zice că localnicii ar fi sesizat situaţia şi la primărie şi la poliţie, dar edilul le-ar fi spus că, din motive de economie, iluminatul public nu poate funcţiona toată noaptea: "Avem o armată de 10 poliţişti şi două maşini de poliţie. Dar poliţiştii se duc la pădure să prindă hoţii de lemne, că de acolo le iese şpaga. În rest, nu vezi o maşină de poliţie cu săptămânile". Primarul din Buhoci, Cristian Iştoc, spune că intervalul de iluminat stradal se face automat prin intermediul unor dispozitive programate de o firmă care are contract cu primăria: "Poate să se mai defecteze pe undeva de la întreruperile acestea de curent electric". Viceprimarul Iustin Stoica s-a declarat şi el mirat de situaţie: "Avem comutatoare automate, reglate de la 19.00 până la 6.00 dimineaţa. Or mai fi dereglări. Nu ştiu să se fi înmulţit tâlhăriile".
Taxa "Big Brother" Acum un an, 2.500 de familii din Buhoci s-au revoltat pentru că primăria le-a impus o taxă pentru susţinerea unui sistem de supraveghere video în comună. Oamenii s-au plâns atunci că, deşi au căutat camere de luat vederi cu lumânarea, nu le-au găsit, iar acolo unde ele totuşi există, nu merg decât ziua. Nici de refuzat nu puteau refuza să plătească taxa, pentru că erau ameninţaţi de primărie că nu li se mai eliberează diverse adeverinţe de care aveau nevoie. Primarul Iştoc explica la acea dată că taxa "Big Brother" nu este invenţia sa, ci o decizie a Consiliului Local.